Truskawkowe muffinki z białą czekoladą

Dawno nie było u mnie muffinek 🙂 Myślałam o takich z kruszonką, jednak przyjdzie i czas na nie 🙂 Dziś serwuję te z kawałkami soczystych truskawek i subtelnym dodatkiem białej czekolady. Z przepisu wychodzi więcej muffinek aniżeli klasycznie 12, myślę jednak, że może to i lepiej, bo znikają w tempie błyskawicznym! 🙂 Świetna przekąska np. na letni piknik 🙂
Składniki (wyszło mi 6 muffinek standardowych i 5 większych,
więc w sumie wyjdzie z ciasta ok. 16 muffinek o klasycznej wielkości):
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 duże jajka (temp. pokojowa)
1 szklanka jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/3 szklanki pokrojonych na mniejsze kawałki truskawek
50 g posiekanej białej czekolady

Mąkę przesiewany, dodajemy proszek, cukier, sól i mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre – jajka, jogurt natualny, olej i ekstrakt. Zawartości obu misek łączymy łyżką. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i truskawki – całość delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do papilotek wyłożonych w formie do pieczenia muffinek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 25 minut. Studzimy na kratce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smaczego! 🙂

Inspirowane: Klik

16 komentarzy

Odpowiedz