Dwuskładnikowy mus czekoladowy Hestona Blumenthala

Jak zapewne wiecie, 12 kwietnia obchodzony jest światowy Dzień Czekolady. Z racji tego, że na moim blogu królują głównie przepisy z czekoladą, postanowiłam dziś przygotować coś ekstremalnie czekoladowego 🙂 Potrzebna będzie do tego jedynie czekolada i… woda 🙂 Powstanie nam wówczas słynny dwuskładnikowy mus czekoladowy Hestona Blumenthala. Jak dla mnie w smaku jest aż zbyt intensywny (może dlatego, że użyłam pół na pół czekolady o zawartości kakao aż 90 i 60 proc. :)) i następnym razem spróbuję może przemycić do niego trochę mlecznej czekolady 🙂 Zachęcam przed zrobieniem do obejrzenia tego wideo, a po więcej pyszności z użyciem czekolady, zapraszam do zakładki Czekoladowe 🙂
Składniki:
200 ml wody
225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
 

Oraz:

Kilka kostek lodu i odrobina zimnej wody

Wodę i połamaną w kostki czekoladę wkładamy do garnuszka i roztapiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przygotowujemy dwie miski – jedna ma być większa od drugiej. Do tej większej wkładamy kostki lodu i wlewamy odrobinę zimnej wody, a następnie umieszamy w niej mniejszą miskę, do której przelewamy roztopioną masę czekoladową. Miksujemy mikserem do czasu, aż nasza masa zgęstnieje i nabierze konsystencji bitej śmietany. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 🙂

źródło: Heston Blumenthal

 

17 komentarzy

Odpowiedz