Jak zapewne wiecie, 12 kwietnia obchodzony jest światowy Dzień Czekolady. Z racji tego, że na moim blogu królują głównie przepisy z czekoladą, postanowiłam dziś przygotować coś ekstremalnie czekoladowego 🙂 Potrzebna będzie do tego jedynie czekolada i… woda 🙂 Powstanie nam wówczas słynny dwuskładnikowy mus czekoladowy Hestona Blumenthala. Jak dla mnie w smaku jest aż zbyt intensywny (może dlatego, że użyłam pół na pół czekolady o zawartości kakao aż 90 i 60 proc. :)) i następnym razem spróbuję może przemycić do niego trochę mlecznej czekolady 🙂 Zachęcam przed zrobieniem do obejrzenia tego wideo, a po więcej pyszności z użyciem czekolady, zapraszam do zakładki Czekoladowe 🙂
Składniki:
200 ml wody
225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Oraz:
Kilka kostek lodu i odrobina zimnej wody
Wodę i połamaną w kostki czekoladę wkładamy do garnuszka i roztapiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przygotowujemy dwie miski – jedna ma być większa od drugiej. Do tej większej wkładamy kostki lodu i wlewamy odrobinę zimnej wody, a następnie umieszamy w niej mniejszą miskę, do której przelewamy roztopioną masę czekoladową. Miksujemy mikserem do czasu, aż nasza masa zgęstnieje i nabierze konsystencji bitej śmietany. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 🙂
źródło: Heston Blumenthal
Bo czasem prostota jest najlepsza… 🙂 Ten deser mówi sam za siebie.
Piękny napój w sam raz na dzisiejsze święto :))
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
PS. Dodaje się do podglądaczy 🙂
Pięknie się prezentuje w tej filiżance 🙂
Święte słowa! 😉
Nie napój, mus! 😉 Ale podany w filiżance ;))
Dziękuję bardzo 😉
i jak łatwo można sobie zrobić ogromną przyjemność 🙂
idealny do owoców <3 zabieram się do pracy 🙂
Nie wiedziałam że miksując wodę z czekoladą to będzie gęstnieć!
a myślałam że dużo eksperymentuję, jednak wciąż za mało!:)
Pyszności 🙂
Fajne w kuchni jest właśnie to, że z pozoru coś banalnego, może zaskoczyć 😉
Niesamowity ten przepis, taka kuchenna magia 🙂
Ile porcji wychodzi z 225 g czekolady? 🙂
Dwie 🙂 Polecam przed przygotowaniem obejrzeć filmik, umieszczony w opisie przepisu 😉
Witam, chciałabym się konkretnie dowiedzieć czemu wkłada się miskę do kostek lodu czy po to żeby schłodzić masę czy to wpływa np. na konsystencje itp.?
Dokładnie, spadek temperatury czekolady wpływa na zmianę jej konsystencji, która staje się gęsta i dzięki ubijaniu jej kolor jest jaśniejszy.
Czy mus w temperaturze pokojowej z czasem stanie się na powrót płynny? Zastanawiam się, czy można wykorzystać go w deserach 🙂