120 g biszkoptów (lub innych ciasteczek)
2 łyżki cukru pudru
50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki cukru
4 duże jajka
1/3 szklanki śmietany 30 proc.
1/2 szklanki wiórek kokosowych
3/4 szklanki mleka kokosowego
Składniki na polewę:
100 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietany 30 proc.
Oraz:
Kilka pralinek Raffaello do ozdoby
Wiórki kokosowe do posypania
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Potrzebna będzie nam więc szczelna forma o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą, kilka kawałków folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz oraz duża, szczelna blacha, do której wlejemy wodę, a następnie włożymy naszą formę z sernikiem. Pamiętajmy, by wszystkie składniki, potrzebne do wykonania sernika, były w temperaturze pokojowej.
Wstawiamy wodę w czajniku – w niej będzie piekł się nasz sernik. Tortownicę od zewnątrz zabezpieczamy folią aluminiową. Wewnątrz smarujemy z kolei masłem.
Pokruszone biszkopty wkładamy do melaksera – miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki na spód i dalej miksujemy. Wykładamy masą spód formy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy mikserem delikatnie na małych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy cukier, miksując dalej, starając się nie napowietrzać zbytnio masy. Wbijamy kolejno jajka, miksując delikatnie po każdym dodaniu. Dodajemy śmietanę, a na sam koniec stopniowo mleko kokosowe, a następnie wiórki – delikatnie miksujemy i przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy ze spodem biszkoptowym.
wygląda wybornie! też nie jestem fanką kokosowych smaków, ale takim sernikiem bym nie pogardziła 😉
Och zjadłabym taki kawałek, uwielbiam serniki, a ten wygląda przepysznie 🙂
Już dawno się do niego przymierzam, a Ty mnie tylko przekonałaś 😉
Dziękuję 😉 Coś w tym serniku jest magicznego, że smakuje nawet osobom, które nie przepadają za kokosem 😉
Dziękuję 😉
Polecam, polecam! 🙂
sernik wygląda bardzo apetycznie! na pewno wypróbuję przepis w najbliższym czasie 🙂
prezentuje się przepysznie! 🙂
Pięknie wygląda sernik, ale jeszcze bardziej podobają mi się talerzyki!!
ja kokosowy sernik do tej pory jadłam może raz czy dwa razy, ale myślę, że to jedne z lepszych 🙂
Rewelacyjnie wygląda i jako fanka serników, na pewno spróbuję! 🙂
Uwielbiam kokos! Wygląda OBŁĘDNIE! I piękne zdjęcia <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Dziękuję 😉
Dziękuję, cieszę się, że się podobają 😉
Jak na tę chwilę również mam podobne zdanie 😉
Dziękuję bardzo 😉
A jak smakuje! 🙂
Podkradłam je mamie do zdjęć 😉
musi być obłędnie pyszny!Dziękujemy za zdjęcie 🙂
Wygląda cudnie :).
Zgadza się, jest wg mnie obłędnie pyszny 😉
Dziękuję pięknie 😉
Miałam piec klasyczny, ale teraz zabiłaś mi przysłowiowego ćwieka!:D
Obłędny! a mleczko kokosowe akurat mam…
Robiłam niedawno podobny, aż zatęskniłam za tym smakiem :c
uwielbiam wszystko co kokosowe – już czuję że pokochałabym ten sernik 🙂
Ja mam w domu prawdziwego kokosożercę, więc przypuszczam, że podbiłby jego serce 🙂 Z pewnością wypróbuję przepis 🙂
polewa beznadziejna
Co może być beznadziejnego w polewie z roztopionej czekolady i śmietanki? Myślę, że co najwyżej kiepskiej jakości czekolada. Pozdrawiam serdecznir, Anonimie! 🙂
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, że wyjdzie.
Dokładnie. Przy polewach z białej czekolady musi ona być najwyższej jakości, inaczej polewa sie skarmelizuje i wyjdzie brązowa twarda jak skala pulpa. Mam tylko pytanie o mleczko. Kupuje w lidlu w puszce jednak pół puszki to polprzezroczysta woda – czyli mleczko kokosowe a pół to gęsta niczym śmietana 18 albo i lepiej śmietanka kokosowa. Czy mogę to wymieszać i oddzielić z tego odpowiednia ilośc ?? Pozdrawiam , Oliwka.
Dokładnie tak proszę postąpić – wymieszać całość i odmierzyć 🙂
Pozdrawiam ciepło! 🙂
wyszedł idealny! Ale na spód dałam same ciasteczka, bez masła, a białej czekolady nie użyłam do polewy tylko pokruszyłam do masy serowej. DELICIOUS! 😉 Dzięki za taki przepis! 😉
Czy sernik musi być koniecznie pieczony w kąpieli wodnej? Moja forma jest trochę nieszczelna wiec obawiam się…
Folia aluminiowa powinna dać radę. Można upiec też bez kąpieli.
Super. A czy jest jakiś zamiennik mleka kokosowego?
Nie rezygnowałabym z mleka kokosowego, ale jeśli nie ma innego wyjścia dodałbym zamiast więcej śmietanki 30 proc.
To jutro działam 🙂
Czy zamiast twarogu sernikowego z wiaderka można użyć zwykłego twarogu? czy wyjdzie taki sam?
Jak najbardziej, będzie nawet lepszy 🙂
Czy upieczony sernik po nocy spędzonej w lodówce da się zsunąć ze spodu blaszki nie uszkadzając go? 🙂
Ma stabilny spód, więc jak najbardziej 🙂