Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Twaróg, jogurt naturalny i cukier miksujemy do połączenia. Dodajemy następnie stopniowo zmiksowane i przetarte przez sitko jagody. Do szklanki z żelatyną (ciągle płynną) dodajemy jedną łyżkę masy serowej i energicznie mieszamy łyżką. Dodajemy jeszcze jedną łyżkę i ponownie mieszamy. Następnie tak “zaprawioną” żelatynę przelewamy stopniowo do masy serowej i miksujemy całość do połączenia. Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru, a na koniec łyżeczkę soku z cytryny. Tak ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy górę sernika. Wierzch posypujemy jagodami bądź borówką amerykańską. Smacznego! 🙂
Inspirowane: Sto kolorów w kuchni
śliczny :))
wygląda tak apetycznie że mogłabym zdjęcie zjeść!
:)) Dzięki! Bardzo mi miło 🙂
ten kolor jest prześliczny! sernik cieszy nie tylko brzuchy, ale i oczy 🙂
kolor jest cudowny ! takie serniki maja swoj urok, a smak jest genialny, zwlaszcza dla takich milosnikow jagod i borowek jak ja 🙂
Obłędny kolor! 🙂
Robiłam podobny sernik jagodowy, kolor fioletowy w takich sernikach jest po prostu obłędny, twój aparat świetnie go oddał, mój niestety nie :/
To jeden z moich ulubionych serników na zimno, jagody zbieraliśmy z mężem razem w niedzielne przedpołudnie, potem zrobiłam sernik – mina męża – bezcenna! 😉
piękny! uzbierałam trochę jagód i też jutro będę robić
Dziękuję bardzo! 🙂
Dziękuję! 🙂 Też bardzo przypadł mi do gustu kolor tego sernika 🙂
Dzięki! 🙂 Zgadza się, w smaku sernik też daje radę 🙂
Dziękuję raz jeszcze! 🙂 Bardzo się cieszę, że Wam się spodobał 🙂
Racja, fioletowy wygląda niezwykle efektownie 🙂 Nie dziwię się więc, że mąż był w siódmym niebie 😉
Dziękuję 🙂 Super, bardzo polecam! 🙂
jak zawsze pięknie 🙂 niestety w tym roku jagody w takiej cenie że chyba odpuszczę ;/ a szkoda bo zjadłabym taki serniczek 🙂
ładniutki:)
cudowny sernik,zdjecia rowniez,pozdrawiam.
Ja ostatnio piekłam sernik jagodowy, ale chyba jeszcze muszę wypróbować wersję na zimno 🙂
rewelacyjnie wygląda:)
F I O L E T O W O !!! <3
P-R-Z-E-Ś-L-I-C-Z-N-Y!
🙂
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
jaki kolor! zjawiskowy sernik!
A jak on uroczo wygląda z tą dekoracją! <3
Cudowny!
Dziękuję Wam kochani raz jeszcze! 🙂 Jest mi bardzo miło, że się podoba 🙂
Super wygląda!
Fajny przepis na lekki serniczek:)
This is so pretty!
można użyć samych borówek ???
Nie polecam – sernik wówczas nie będzie miał takiego pięknego koloru 🙂
Skąd ty masz tyle fajnych paterek? Chciałabym nabyć choć trochę podobną do jednej z twoich. 🙁 Mieszkam w okolicy Poznania, więc jeśli byłby jakiś sklepik z takimi paterami, albo mini paterami, na pewno bym wskoczyła. 🙂 Z góry dziękuję. :*
Kupuję w przeróżnych sklepach z akcesoriami do kuchni, wygrzebuję za grosze na targach staroci, a nawet sama projektuję i wykonuje je później tata mojego chłopaka 🙂 Ta akurat jest z Home&You.
Prześliczny:) Na pewno zrobię.
O mamo, co za piękny kolor<3
Sernik wygląda przecudownie, aż kusi mnie żeby go zrobić 🙂 Tylko czy.. po sezonie jagodowym można użyć jagody mrożone ? Jak je przygotować by nie były za wodniste ? Czy się nadają takie mrożone ?
Można 🙂 Rozmroziłabym jagody na sitku i potem zmiksowała 🙂
Super 😀 dziękuję za odpowiedź i gratuluje tak wielkiego talentu 🙂
Witam 🙂 Czy ten przepiękny sernik mozna zrobic na ciasteczkowym spodzie ? (Herbatniki + nutella/ karmelowy krem wedlowski ) pozdrawiam 🙂
Osobiście nigdy takiego spodu z Nutellą nie robiłam, ale myślę, że można spokojnie eksperymentować 😉