By zrobić pyszne, chrupiące gofry bez wątpienia niezbędna jest do tego dobra gofrownica (im wyższa moc, tym oczywiście lepiej). Będąc na studiach w Toruniu, miałam w domu zwykłą, słabą gofrownicę w kształcie serduszek. Wypróbowywałam wszelkie przepisy (w tym te z dopiskami “najlepsze”, “jak z budki”) i za nic w świecie gofry nie chciały wyjść idealnie chrupiące, takie jakie znałam z domu czy z nadmorskich kawiarni, a z racji tego, że mój rodzinny dom znajduje się nieopodal takich miejscowości jak Mielno czy Kołobrzeg, to w sprawach gofrów mogłabym być prawdziwym ekspertem 🙂 Odkopałam z zakamarków kuchni u mamy starą, ciężką gofrownicę, która ma chyba więcej lat niż ja. Mama piekła w niej gofry, które zawsze były idealne. Dzisiejsze przygotowałam właśnie w niej i w końcu poczułam podobny smak do tych znad Bałtyku. Nareszcie gofry były należycie chrupiące – takie jak lubię 🙂 Jako dodatek do gofrów najczęściej wybieram owoce i ubitą śmietankę, a Wy? 🙂
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mmm, pycha! Zrobię sobie jutro na śniadanie! 🙂
Ale chrupiące gofry, właśnie takie lubię
oj tak, dobra gofrownica to skarb 🙂 a gofry – pierwsza klasa! 🙂
Mocno polecam! 🙂
a ja tez miałam tę w kształcie serduszek, to tez wychodziły mi miękkie jak naleśniki
Twoje wyglądają bosko 🙂
Mam nadzieję, że ta stara mojej mamy będzie jeszcze kilka lat służyć 😉 Dziękuję! 🙂
Najwyraźniej te z serduszkami w ogóle nie nadają się do używania 😉 Dzięki wielkie! 🙂
jeśli takie jak nad Bałtykiem to się częstuję 😀
Wieki temu jadłam gofry! Pięknie wyglądają
Ja przez to, że mieszkam nad morzem to non stop wydaję na nie krocie 😉 Czas z tym skończyć i częściej robić gofry w domu 😉
Proszę bardzo 😉
No, gofry niczym znad rodzimego Bałtyku, jak napisałaś 🙂 Wyglądają wspaniale. Chyba niebawem zrobię sobie jakieś. 🙂
Gofry, my love, wiele bym dała za takie :))
Mega pyszne i chrupiące. Rewelacja 🙂
bardzo smaczne!
W koncu!!!!!!! Rewelacyjny przepis!!!!!!
najlepsze gofry jakie jadłem
Przyznam szczerze, że nie jestem wielką miłośniczką gofrów … jeśli już to z cukrem pudrem zjem kawałek … ale mój Mąż i dzieci je uwielbiają … więc dośc często je piekę. Ten przepis jest doskonały i gościł u nas już kilkukrotnie, nawet moja 700-750 W gofrownica daje im radę:). Pozdrawiam
Rewelacyjne! To jest to czego szukałam – dziękuję! 🙂
Próbowałam naprawdę wielu przepisów i gofry wychodziły z nich nader średnie. Mam gofrownice serduszka, co prawda z dużą mocą, ale dała radę. Gofry wychodzą puszyste i chrupiące. Bardzo polecam, a ja na pewno bede częściej do niego wracać.
Moje wyszly miekkie i gumowe ☹️ Mam gofrownice 1000 W.
Może za krótko były pieczone?