Już od dawna miałam ochotę na spróbowanie musu czekoladowego z awokado. Nie byłam jednak przekonana czy aby na pewno będzie mi smakować. Jak się ostatnio okazało, moje obawy były zupełnie niepotrzebne – deser w smaku przypomina pyszny budyń czekoladowy. Nawet moja siostra, która jest niejadkiem (i nie jada awokado), była nim zachwycona. Największą zaletą musu jest to, że można go jeść bez wyrzutów sumienia. Pamiętajcie tylko, by awokado było naprawdę dojrzałe.
Czekoladowy mus z awokado i bananami
Składniki (2 duże porcje):
2 dojrzałe awokado
3 dojrzałe banany (małe)
3 łyżeczki kakao
3 łyżki mleka (kokosowe, krowie lub inne)
1 łyżeczka soku z cytryny
Oraz:
owoce do podania (borówki, maliny, truskawki itp.)
Dojrzałe awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone banany oraz kakao, sok z cytryny i mleko. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Przekładamy do misek i podajemy od razu z ulubionymi owocami. Smacznego!
wspaniały mus!
Genialny pomysł! *.*
Poza tym prezentuje się tak, że od razu mam ochotę sięgnąć po łyżeczkę! 🙂
O raju,jeszcze banany dodałaś,to już musi być mega mega odjazdowy smak!
Mmm that looks delicious! I love avocado mousse, your variation sounds tasty 🙂
zdecydowanie mój ulubiony mus – najzdrowszy, a do tego prosty i przepyszny 🙂
cudowne zdjęcia! <3
Ale przepięknie wygląda! Aż boję się pomyśleć jak smakuje:))
Takiego musu to aż grzech nie spróbować 😉
Czekoladowy chętnie wypróbuję 🙂
Uwielbiam taki mus 🙂
Ja nie mam jakichkolwiek wątpliwości co do takiego deseru – uwielbiam połączenie awokado, bananów i kakao 🙂
Czy mus może postac trochę w lodówce? Ewentualnie ile wcześniej można go zrobić żeby trochę “stężał”? Planowałam go połączyć z kruchym spodem i bitą śmietaną kokosową i podać jako deser w pucharkach 😉