Pyszny, kremowy sernik, który pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole. Słodka masa twarogowa z dodatkiem z białej czekolady i kwaśny mus żurawinowy. Bardzo polecam to połączenie! Sernik udekorowałam pierniczkami oraz żurawiną i rozmarynem w cukrze (ozdabiamy przed podaniem).
Świąteczny sernik z białą czekoladą i żurawiną
Składniki (w temp. pokojowej) na tortownicę ok. 22-24 cm:
Herbatniki miksujemy razem z kakao i migdałami. Wlewamy roztopione masło i łączymy. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy tortownicę do lodówki. Do garnuszka wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy. Wrzucamy białą czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Chwilę czekamy, a następnie mieszamy do momentu aż czekolada równomiernie się rozpuści. Twaróg umieszczamy w misce razem z mascarpone, a potem dodajemy cukier i mąkę – łączymy. Dorzucamy kolejno jajka, a na koniec roztopioną w śmietance białą czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia (mikserem lub rózgą kuchenną). Tak przygotowaną masę przekładamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy w temp. 160 stopni przez 70 min (ja piekę zawsze w kąpieli wodnej). Studzimy.
Do garnuszka wlewamy wodę, sok z cytryny, dorzucamy żurawinę i cukier. Gotujemy przez kilka minut do momentu aż żurawina się rozpadnie (mieszamy co jakiś czas). Gdyby masa zrobiła się zbyt gęsta, należy dolać więcej wody. Próbujemy i dodajemy w razie potrzeby więcej cukru. Blendujemy całość i przecieramy następnie przez sitko. Tak przygotowanym musem ozdabiamy schłodzony sernik. Smacznego!
Zakochałam się w nim! wygląda niebiańsko.
Właśnie jestem w trakcie pieczenia tego sernika (masa sernikowa jest przepyszna :D).
Możesz powiedzieć jak zrobiłaś rozmaryn I żurawinę w cukrze?
Przyłączam się do zapytania 🙂
Uwielbiam przepisy z pięknymi zdjeciami. Dbasz o każdy szczegół, jakże przyjemnie oglada się Twój blog. Zapisuję w ulubionych i będę częsciej zaglądać 🙂
Dziękuję! Bardzo mi miło! 🙂