Babka, która wygląda jak najbardziej wyrafinowane ciasto 😉 Tę piękną foremkę, która gra tutaj pierwsze skrzypce, znalazłam przez wyszukiwarkę FAVI.pl. Do mojej babki, już w świątecznym klimacie, dodałam przyprawę korzenną (koniecznie sprawdzajcie skład tych kupnych!), skórkę pomarańczową i solidną ilość czekolady. Zamiast czekolady można dodać też np. suszoną żurawinę. Pyszna, prosta propozycja do zimowej herbaty.

Korzenna babka z czekoladą

Składniki (w temp. pokojowej):

3 jajka
140 g śmietany 12 lub 18%
220 g masła (roztopionego)
4 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
Skórka starta z 1 pomarańczy
260 g mąki pszennej
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru trzcinowego lub nieco więcej jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki (można użyć też np. ksylitolu)
ok. 100 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
Polewa:
100 g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej
100 ml śmietanki 30%

W misce umieszczamy roztopione masło, jajka, śmietanę, mleko i skórkę startą z pomarańczy. Całość miksujemy do połączenia. Wsypujemy następie wymieszane razem składniki: mąkę, kakao, cukier, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia oraz cukier. Łączymy. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe i całość mieszamy. Przekładamy masę do formy na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 55 minut. Studzimy chwilę i wyciągamy z formy. Śmietankę zagotowujemy, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy babkę. Smacznego!

 

Odpowiedz