Babka, która wygląda jak najbardziej wyrafinowane ciasto 😉 Tę piękną foremkę, która gra tutaj pierwsze skrzypce, znalazłam przez wyszukiwarkę FAVI.pl. Do mojej babki, już w świątecznym klimacie, dodałam przyprawę korzenną (koniecznie sprawdzajcie skład tych kupnych!), skórkę pomarańczową i solidną ilość czekolady. Zamiast czekolady można dodać też np. suszoną żurawinę. Pyszna, prosta propozycja do zimowej herbaty.
Korzenna babka z czekoladą
Składniki (w temp. pokojowej):
W misce umieszczamy roztopione masło, jajka, śmietanę, mleko i skórkę startą z pomarańczy. Całość miksujemy do połączenia. Wsypujemy następie wymieszane razem składniki: mąkę, kakao, cukier, przyprawę korzenną, sodę, proszek do pieczenia oraz cukier. Łączymy. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe i całość mieszamy. Przekładamy masę do formy na babkę, wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 55 minut. Studzimy chwilę i wyciągamy z formy. Śmietankę zagotowujemy, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy babkę. Smacznego!