Pyszny, kremowy sernik, który pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole. Słodka masa twarogowa z dodatkiem z białej czekolady i kwaśny mus żurawinowy. Bardzo polecam to połączenie! Sernik udekorowałam pierniczkami oraz żurawiną i rozmarynem w cukrze (ozdabiamy przed podaniem).

Świąteczny sernik z białą czekoladą i żurawiną

Składniki (w temp. pokojowej) na tortownicę ok. 22-24 cm:

130 g herbatników
1 łyżeczka kakao
30 g migdałów (ja użyłam całych, ale mogą być też płatki)
ok. 50 g roztopionego masła
750 g twarogu sernikowego
250 g mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu (lub więcej wg uznania,
ale należy pamiętać, że do masy dodajemy też słodką białą czekoladę)
1/3 szklanki śmietanki 30%
4 jajka
150 g białej czekolady
Oraz:
ok. 250 g żurawiny (można użyć też mrożonej)
ok. 100 g cukru
2 łyżki wody
 1 łyżka soku z cytryny

Herbatniki miksujemy razem z kakao i migdałami. Wlewamy roztopione masło i łączymy. Wykładamy na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy tortownicę do lodówki. Do garnuszka wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i od razu wyłączamy. Wrzucamy białą czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Chwilę czekamy, a następnie mieszamy do momentu aż czekolada równomiernie się rozpuści. Twaróg umieszczamy w misce razem z mascarpone, a potem dodajemy cukier i mąkę – łączymy. Dorzucamy kolejno jajka, a na koniec roztopioną w śmietance białą czekoladę. Mieszamy tylko do połączenia (mikserem lub rózgą kuchenną). Tak przygotowaną masę przekładamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy w temp. 160 stopni przez 70 min (ja piekę zawsze w kąpieli wodnej). Studzimy.

Do garnuszka wlewamy wodę, sok z cytryny, dorzucamy żurawinę i cukier. Gotujemy przez kilka minut do momentu aż żurawina się rozpadnie (mieszamy co jakiś czas). Gdyby masa zrobiła się zbyt gęsta, należy dolać więcej wody. Próbujemy i dodajemy w razie potrzeby więcej cukru. Blendujemy całość i przecieramy następnie przez sitko. Tak przygotowanym musem ozdabiamy schłodzony sernik. Smacznego!

5 komentarzy

Odpowiedz