Ciasteczka owsiane w zdrowszej odsłonie – bez dodatku masła i białego cukru, a za to z olejem kokosowym i ksylitolem. W ich składzie nie mogło zabraknąć również czekolady (dodałam gorzką) i chrupiących orzechów (tym razem laskowych). Do ciasteczek można dodać też np. suszoną żurawinę albo morele – w zależności od upodobań. Ciasteczka idealnie sprawdzają się w roli szybkiej przekąski – można wziąć ze sobą do szkoły czy pracy na wypadek, gdyby złapał nas mały głód 🙂

Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą (bez masła, wegańskie)

Składniki:
140 g mąki orkiszowej
170 g płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki sody (płaska)
szczypta soli
1 dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
80 g oleju kokosowego
100 g ksylitolu
50 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
50 g orzechów laskowych (posiekanych)

Trudność

30%
Czas wykonania:

60

Olej kokosowy miksujemy razem z ksylitolem, dodajemy następnie banana (rozgniecionego widelcem) i całość łączymy. W drugiej misce umieszczamy mąkę, proszek, sodę i sól. Mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę i orzechy laskowe. Tak przygotowaną masę wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, które następnie spłaszczamy (dość mocno). Ciasteczka wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 13-15 minut (do zarumienia). Studzimy na kratce. Smacznego!

6 komentarzy

Odpowiedz