Ciasteczka owsiane w zdrowszej odsłonie – bez dodatku masła i białego cukru, a za to z olejem kokosowym i ksylitolem. W ich składzie nie mogło zabraknąć również czekolady (dodałam gorzką) i chrupiących orzechów (tym razem laskowych). Do ciasteczek można dodać też np. suszoną żurawinę albo morele – w zależności od upodobań. Ciasteczka idealnie sprawdzają się w roli szybkiej przekąski – można wziąć ze sobą do szkoły czy pracy na wypadek, gdyby złapał nas mały głód 🙂
Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą (bez masła, wegańskie)
Olej kokosowy miksujemy razem z ksylitolem, dodajemy następnie banana (rozgniecionego widelcem) i całość łączymy. W drugiej misce umieszczamy mąkę, proszek, sodę i sól. Mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę i orzechy laskowe. Tak przygotowaną masę wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, które następnie spłaszczamy (dość mocno). Ciasteczka wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 13-15 minut (do zarumienia). Studzimy na kratce. Smacznego!
Czegoś takiego mi teraz trzeba
Dałam się skusić na ten przepis i nie żałuje. Wzięłam je ostatnio do pracy to całe pudełko zniknęło ;))
Ale się cieszę, że smakowały! 🙂 Pozdrowienia!
Wspaniałe i cudnie sfotografowane. Takie pyszne i zdrowe chrupanie to jest to :).
Świetny przepis, polecam wszystkim! Ciasteczka wyszły pyszne!
I kolejny przepis dla mnie! Kiedy ja to wszystko zrobie? Bo kto zje to sie juz nie martwie.