Na świątecznym stole porządny sernik musi być i basta! Moja tegoroczna propozycja – sernik z powidłami śliwkowymi na spodzie z własnoręcznie wykonanych pierniczków, które nie doczekały się lukrowania. Takie domowe pierniczki są już na tyle aromatyczne, że do samej masy serowej przypraw już nie dodawałam (np. cynamonu), by nie przesadzić z korzennym aromatem. Najlepiej jeśli gdzieś w zakamarkach spiżarni znajdziecie powidła śliwkowe – takie domowe nie mają sobie równych! To już ostatni mój wpis przed świętami, więc życzę Wam rodzinnych, wyjątkowych i rzecz jasna smacznych świąt! 🙂

Sernik z powidłami śliwkowymi na piernikowym spodzie

Składniki (tortownica ok. 23 cm):

140 g pierników (najlepiej domowych, wykonanych np. z tego przepisu)
ok. 40 g roztopionego masła
250 g mascarpone
750 g twarogu sernikowego
4 jajka
3 łyżki budyniu śmietankowego (proszku)
3/4 szklanki ksylitolu lub cukru
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
1/2 małego słoika powideł śliwkowych (najlepiej domowych, niezbyt gęstych)

Trudność

40%

Czas wykonania:

90

Pierniki łamiemy na mniejsze kawałki, a potem miksujemy na pył. Wlewamy następnie roztopione masło i całość łączymy łyżką. Przekładamy na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Twaróg i mascarpone miksujemy z ksylitolem (lub cukrem) oraz budyniem śmietankowym. Dodajemy stopniowo jajka, a na koniec wlewamy śmietankę. Miksujemy tylko do połączenia. Tortownicę wyciągamy z lodówki – wlewamy delikatnie masę serową. Na wierzch kładziemy punktowo powidła śliwkowe. Wykałaczką robimy niedbałe wzory (delikatnie). Tak przygotowany sernik z powidłami śliwkowymi wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni (na środkowy poziom). Na najniższym poziomie ustawiamy dużą blachę, do której wlewamy wrzącą wodę (czyli sernik pieczemy w tzw. kąpieli wodnej). Zamykamy szybko piekarnik i pieczemy nasz sernik przez ok. 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut. Dopiero potem uchylamy drzwiczki. Studzimy sernik. Następnie całkowicie wystudzony wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, bez przykrycia). Gotowe! 🙂

sernik-z-powidlami-sliwkowymi

3 komentarze

Odpowiedz