Pierniczki – kto ich nie lubi piec na Boże Narodzenie? 🙂 Jeśli dobrze liczę, to siódmy przepis na pierniki, opublikowany na blogu, więc jest w czym wybierać! Ten jest jednak moim zdecydowanym faworytem. W zależności od czasu pieczenia możecie uzyskać pierniczki miękkie lub przyjemnie chrupiące. Spokojnie można je upiec nawet dzień przed świętami! Części do domków z piernika też możecie wykonać z tej receptury – należy jedynie piec je o kilka minut dłużej, by były twardsze.
Pierniczki świąteczne (miękkie)
Składniki:
Do garnuszka (niech będzie nieco większy, bo masa później trochę zwiększy swoją objętość po dodaniu sody) dodajemy cukier, masło, miód i przyprawę korzenną. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści (mieszając co jakiś czas). Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy od razu łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy do połączenia (masa będzie się delikatnie pienić). Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 15-20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli – mieszamy. Jeśli chcemy, by pierniczki były ciemniejsze, można dodać odrobinę przesianego kakao. Wlewamy do mąki zawartość garnuszka, wbijamy też jajko. Mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto będzie się na początku lepić, ale starajmy się nie dodawać więcej mąki (po schłodzeniu będzie idealne). Owijamy miskę z ciastem folią i schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Po tym czasie należy rozwałkować ciasto, wyciąć ulubione kształty i piec w 160 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok. 12 minut (im dłużej pieczone są pierniczki, tym będą twardsze, więc nie należy zbytnio przekraczać tego czasu – chyba że ciasto wykorzystujemy do wykonania piernikowego domku). Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, dużo zależy też od grubości pierniczków, więc warto pilnować pierwszej blaszki i w razie potrzeby dostosować czas. Na początku pierniczki mogą wydawać się zbyt miękkie, ale takie mają być – one lekko twardnieją po wyciągnięciu. Należy odczekać ok. 5 minut, a następnie przełożyć je na kratkę do wystudzenia. Ozdobić według uznania lukrem królewskim.
Mocno zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki “Cuda z piernika”.
A jeśli chcesz nauczyć się podstaw lukrowania i poznać wszystkie tajniki,
zachęcam do zakupu mojego słodkiego e-booka “Zapachniało cynamonem”, znajdziesz go tutaj: kliknij.
Paulina, pierniczki mnie skusiły do wejścia, ale jak patrzę na to zdjęcie to od razu mam natrętne myśli o tej czekoladzie na gorąco! Dziękuję za przepis i za apetyczne zdjęcia pobudzające moje ciążowe zachcianki ;))
witam, mam takie pytanie, czy może być cukier trzcinowy? pozdrawiam
Tak, jak najbardziej 🙂
Pierniczki od dłuższego czasu mam gdzieś z tyłu głowy. Chęci na zrobienie ich były duże, ale brakowało odpowiedniego przepisu. Teraz już wszystko jest na swoim miejscu, dziękuję 🙂 Zabieram się do świątecznego pieczenia! PS. Przepiękny blog!
Zatem udanego pichcenia i dekorowania! 😉 Ps. Dziękuję! 🙂
Kolejny genialny przepis. Nie mogę przestać ‘spacerować’ po Pani blogu. Cudowny :))
Naprawdę miło mi to słyszeć 🙂 Bardzo dziękuję! 🙂
No to już wiem co będę robiła z dziećmi w najbliższy weekend 🙂 Super, że można tu znaleźć również przepisy na wypieki i desery bezglutenowe i light.
Super! Dzieci będą miały frajdę przy dekorowaniu 😉
Dziękuję, staram się, by było różnorodnie 😉
Super przepis i przepiękne zdjęcia!
ekstra pomysł 😀 już mi się chce pierników 😀
Wyszły perfekcyjne, uwielbiam zapach pierniczków i smak oczywiście też 😉
W sobotę robiłam z dziećmi te pierniczki. Lekko zmodyfikowałam przepis na swoje potrzeby i dałam zwykły cukier i dla ciemniejszego koloru dwie łyżeczki. Do następnej partii dam trochę mniej cukru, bo po polukrowaniu wyszły dość słodkie, chociaż winą obarczam biały cukier;-) Przepis bardzo prosty, idealnie opisany i przepyszny, pierniczki można jeść od razu. U nas po jednym dniu nie ma już 1/4:) Dziękujemy za wspaniały przepis, innego już nie szukamy:)
Oczywiście umknęło mi słowo kakao. Dodałam dwie łyżeczki kakao.
Bardzo się cieszę! 😉 A kakao to faktycznie dobry pomysł, jeśli zależy nam na ciemniejszym kolorze 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Witam,
Ukleiłam ciasto na te pierniczki ale moje przy wałkowaniu jaby się kruszy… co mogę z tym zrobić??? Boję się że przy pieczeniu będą się rozwarstwiać….
Proszę bardziej zagnieść ciasto przed wałkowaniem – pod wpływem ciepła rąk zrobi się bardziej plastyczne
O dziękuję za szybką odpowiedź. Tak zrobię.
Przy okazji świetna strona i zdjęcia. Na pewno będę korzystać. 🙂
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Witam,
co jeśli do ciasta zapomniałam dodać jajka O_o ?
I udało się dobrze zagnieść ciasto? 🙂 Jeśli się nie kruszy, to piekłabym normalnie 🙂
Super, dzięki za odpowiedź:) ile ok piernikow wychodzi z 1 porcji ciasta?
Zależy od grubości i wielkości użytych foremek, ale mi wyszło ok. 80 🙂
Właśnie robię te pierniczki i nie wiem czy przed dodaniem masy z garnuszka do mąki poczekać 15-20 minut jak jest napisane w przepisie czy do ostygnięcia, ponieważ po 15 minutach masa dalej jest bardzo gorąca.
Ja wlewam, tak jak opisałam, po ok. 20 minutach (masa z garnuszka ma wtedy nadal dość wysoką temp.).
Sjjak dlugo gotoe ciasto moze lezec w lodowce? Zrobilm w sobote i nie wykorzystalam calego, mysli Pzni ze jutro bedzie jeszcze dobre ? A pierniczki pyszne 😉
Nie zostawiałam tego ciasta na tak długo w lodówce, więc niestety nie wiem – trzeba próbować 🙂
[…] Najlepsze pierniczki jakie zrobiłam to te z Czekolada utkane. Link tu https://czekolada-utkane.pl/2016/11/pierniczki-swiateczne-miekkie.html […]
Jak długo można przechowywać ciasteczka? Chciałam upiec je jako podziękowania dla gości, ale nie wiem, czy miesiąc wcześniej to dobry pomysł. Czy ciasteczka korzenne lub kruche można upiec z takim wyprzedzeniem?
Z pierniczkami nie ma problemu – można piec szybciej 🙂
Dzień dobry! 🙂 Czy mimo polukrowania pierniczki nie zepsują się do Świąt (czyli jeszcze przez ponad tydzień)?
Dziękuję ❤
Powinno być wszystko okay 🙂
Na ile sztuk pierniczków przewidziane są proporcje z przepisu? 🙂
Zależy od grubości ciasta i używanych foremek, ale ok. 80-100. Kiedyś udało mi się wyciąć z 1 porcji nawet 130 😉
Czy jeśli dodam szcztuczny mód pierniczki wyjdą?
Pozdrawiam
Nie korzystam ze sztucznego miodu, więc nie wiem
A mi nie wyszły ciasto przy pieczeniu się rozlało
Za małe odstępy między piernikami plus zapewne zbyt grubo rozwałkowane – stąd taki rezultat
Super przepis, pierniczki wyszły BOSKIE!!!
Bardzo się cieszę! 🙂
Czy mogę dodać do ciasta odrobinę ekstraktu z pomarańczy?:) Chciałabym, żeby trochę wyczuwalny był smak pomarańczy, ale jednocześnie nie chciałabym, żeby zaburzyło to przepis i później wpłynęło na proces pieczenia.
Myślę, że można 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Hej, czy te pierniczki będą naddawaly się na zrobienie z nich bombek piernikowych?
Tak, tylko warto piec dłużej.
Świetny przepis, bardzo dziękuję. Nie robiłam wcześniej pierniczków, a do tego przepisu przekonały mnie pozytywne komentarze. Przyłączam się do nich. Wykorzystałam cukier trzcinowy i miód z mniszka domowej roboty. Wyszło mi 114 pierniczków. Są pyszne. Wieczór poświęcę na eksplorację bloga, bo wydaje mi się, że warto. Spokojnych świąt.