Pierniczki – kto ich nie lubi piec na Boże Narodzenie? 🙂 Jeśli dobrze liczę, to siódmy przepis na pierniki, opublikowany na blogu, więc jest w czym wybierać! Ten jest jednak moim zdecydowanym faworytem. W zależności od czasu pieczenia możecie uzyskać pierniczki miękkie lub przyjemnie chrupiące. Spokojnie można je upiec nawet dzień przed świętami! Części do domków z piernika też możecie wykonać z tej receptury – należy jedynie piec je o kilka minut dłużej, by były twardsze.
Pierniczki świąteczne (miękkie)
Składniki:
Do garnuszka (niech będzie nieco większy, bo masa później trochę zwiększy swoją objętość po dodaniu sody) dodajemy cukier, masło, miód i przyprawę korzenną. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści (mieszając co jakiś czas). Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy od razu łyżeczkę sody oczyszczonej. Mieszamy do połączenia (masa będzie się delikatnie pienić). Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 15-20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli – mieszamy. Jeśli chcemy, by pierniczki były ciemniejsze, można dodać odrobinę przesianego kakao. Wlewamy do mąki zawartość garnuszka, wbijamy też jajko. Mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto będzie się na początku lepić, ale starajmy się nie dodawać więcej mąki (po schłodzeniu będzie idealne). Owijamy miskę z ciastem folią i schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Po tym czasie należy rozwałkować ciasto, wyciąć ulubione kształty i piec w 160 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok. 12 minut (im dłużej pieczone są pierniczki, tym będą twardsze, więc nie należy zbytnio przekraczać tego czasu – chyba że ciasto wykorzystujemy do wykonania piernikowego domku). Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, dużo zależy też od grubości pierniczków, więc warto pilnować pierwszej blaszki i w razie potrzeby dostosować czas. Na początku pierniczki mogą wydawać się zbyt miękkie, ale takie mają być – one lekko twardnieją po wyciągnięciu. Należy odczekać ok. 5 minut, a następnie przełożyć je na kratkę do wystudzenia. Ozdobić według uznania lukrem królewskim.
Mocno zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki “Cuda z piernika”.
A jeśli chcesz nauczyć się podstaw lukrowania i poznać wszystkie tajniki,
zachęcam do zakupu mojego słodkiego e-booka “Zapachniało cynamonem”, znajdziesz go tutaj: kliknij.
Paulina, pierniczki mnie skusiły do wejścia, ale jak patrzę na to zdjęcie to od razu mam natrętne myśli o tej czekoladzie na gorąco! Dziękuję za przepis i za apetyczne zdjęcia pobudzające moje ciążowe zachcianki ;))
witam, mam takie pytanie, czy może być cukier trzcinowy? pozdrawiam
Tak, jak najbardziej 🙂
Pierniczki od dłuższego czasu mam gdzieś z tyłu głowy. Chęci na zrobienie ich były duże, ale brakowało odpowiedniego przepisu. Teraz już wszystko jest na swoim miejscu, dziękuję 🙂 Zabieram się do świątecznego pieczenia! PS. Przepiękny blog!
Zatem udanego pichcenia i dekorowania! 😉 Ps. Dziękuję! 🙂
Kolejny genialny przepis. Nie mogę przestać ‘spacerować’ po Pani blogu. Cudowny :))
Naprawdę miło mi to słyszeć 🙂 Bardzo dziękuję! 🙂
No to już wiem co będę robiła z dziećmi w najbliższy weekend 🙂 Super, że można tu znaleźć również przepisy na wypieki i desery bezglutenowe i light.
Super! Dzieci będą miały frajdę przy dekorowaniu 😉
Dziękuję, staram się, by było różnorodnie 😉
Super przepis i przepiękne zdjęcia!
ekstra pomysł 😀 już mi się chce pierników 😀
Wyszły perfekcyjne, uwielbiam zapach pierniczków i smak oczywiście też 😉
W sobotę robiłam z dziećmi te pierniczki. Lekko zmodyfikowałam przepis na swoje potrzeby i dałam zwykły cukier i dla ciemniejszego koloru dwie łyżeczki. Do następnej partii dam trochę mniej cukru, bo po polukrowaniu wyszły dość słodkie, chociaż winą obarczam biały cukier;-) Przepis bardzo prosty, idealnie opisany i przepyszny, pierniczki można jeść od razu. U nas po jednym dniu nie ma już 1/4:) Dziękujemy za wspaniały przepis, innego już nie szukamy:)
Oczywiście umknęło mi słowo kakao. Dodałam dwie łyżeczki kakao.
Bardzo się cieszę! 😉 A kakao to faktycznie dobry pomysł, jeśli zależy nam na ciemniejszym kolorze 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Witam,
Ukleiłam ciasto na te pierniczki ale moje przy wałkowaniu jaby się kruszy… co mogę z tym zrobić??? Boję się że przy pieczeniu będą się rozwarstwiać….
Proszę bardziej zagnieść ciasto przed wałkowaniem – pod wpływem ciepła rąk zrobi się bardziej plastyczne
O dziękuję za szybką odpowiedź. Tak zrobię.
Przy okazji świetna strona i zdjęcia. Na pewno będę korzystać. 🙂
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Witam,
co jeśli do ciasta zapomniałam dodać jajka O_o ?
I udało się dobrze zagnieść ciasto? 🙂 Jeśli się nie kruszy, to piekłabym normalnie 🙂
Super, dzięki za odpowiedź:) ile ok piernikow wychodzi z 1 porcji ciasta?
Zależy od grubości i wielkości użytych foremek, ale mi wyszło ok. 80 🙂
Właśnie robię te pierniczki i nie wiem czy przed dodaniem masy z garnuszka do mąki poczekać 15-20 minut jak jest napisane w przepisie czy do ostygnięcia, ponieważ po 15 minutach masa dalej jest bardzo gorąca.
Ja wlewam, tak jak opisałam, po ok. 20 minutach (masa z garnuszka ma wtedy nadal dość wysoką temp.).
Sjjak dlugo gotoe ciasto moze lezec w lodowce? Zrobilm w sobote i nie wykorzystalam calego, mysli Pzni ze jutro bedzie jeszcze dobre ? A pierniczki pyszne 😉
Nie zostawiałam tego ciasta na tak długo w lodówce, więc niestety nie wiem – trzeba próbować 🙂
[…] Najlepsze pierniczki jakie zrobiłam to te z Czekolada utkane. Link tu https://czekolada-utkane.pl/2016/11/pierniczki-swiateczne-miekkie.html […]
Jak długo można przechowywać ciasteczka? Chciałam upiec je jako podziękowania dla gości, ale nie wiem, czy miesiąc wcześniej to dobry pomysł. Czy ciasteczka korzenne lub kruche można upiec z takim wyprzedzeniem?
Z pierniczkami nie ma problemu – można piec szybciej 🙂
Dzień dobry! 🙂 Czy mimo polukrowania pierniczki nie zepsują się do Świąt (czyli jeszcze przez ponad tydzień)?
Dziękuję ❤
Powinno być wszystko okay 🙂
Na ile sztuk pierniczków przewidziane są proporcje z przepisu? 🙂
Zależy od grubości ciasta i używanych foremek, ale ok. 80-100. Kiedyś udało mi się wyciąć z 1 porcji nawet 130 😉
Czy jeśli dodam szcztuczny mód pierniczki wyjdą?
Pozdrawiam
Nie korzystam ze sztucznego miodu, więc nie wiem
A mi nie wyszły ciasto przy pieczeniu się rozlało
Za małe odstępy między piernikami plus zapewne zbyt grubo rozwałkowane – stąd taki rezultat
Super przepis, pierniczki wyszły BOSKIE!!!
Bardzo się cieszę! 🙂
Czy mogę dodać do ciasta odrobinę ekstraktu z pomarańczy?:) Chciałabym, żeby trochę wyczuwalny był smak pomarańczy, ale jednocześnie nie chciałabym, żeby zaburzyło to przepis i później wpłynęło na proces pieczenia.
Myślę, że można 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Hej, czy te pierniczki będą naddawaly się na zrobienie z nich bombek piernikowych?
Tak, tylko warto piec dłużej.
Świetny przepis, bardzo dziękuję. Nie robiłam wcześniej pierniczków, a do tego przepisu przekonały mnie pozytywne komentarze. Przyłączam się do nich. Wykorzystałam cukier trzcinowy i miód z mniszka domowej roboty. Wyszło mi 114 pierniczków. Są pyszne. Wieczór poświęcę na eksplorację bloga, bo wydaje mi się, że warto. Spokojnych świąt.
Mam pytanie czy pierniczki dobrze zachowują kształt? Nie rosną zbyt mocno?