Wiem, że lubicie przepisy na mniej kaloryczne słodkości, więc mam dzisiaj dla was przepis na bardzo proste fit ciasto ze śliwkami. Do jego wykonania nie potrzebujecie nawet miksera – suche składniki łączymy rózgą kuchenną z mokrymi i gotowe! Zamiast białej mąki używamy pełnoziarnistej, biały cukier zastępujemy ksylitolem bądź ewentualnie cukrem trzcinowym i rezygnujemy też z masła na rzecz oleju kokosowego. W ten sposób możemy z mniejszymi wyrzutami sumienia sięgnąć po mały kawałeczek (lub ostatecznie dwa) 🙂
Fit ciasto ze śliwkami (pełnoziarniste)
(tortownica ok. 22 cm)
230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego (najlepiej drobnego)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
100 g oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 ml mleka
ok. 14 śliwek
Czas wykonania:
50
Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy następnie na pół i pozbywamy się pestek. Mąkę pełnoziarnistą przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli i trzcinowy cukier lub ksylitol (w zależności czego używamy) – mieszamy starannie. W drugiej misce umieszczamy jajka, ekstrakt z wanilii, płynny olej kokosowy i mleko – również mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy stopniowo suche i całość łączymy rózgą kuchenną. Masę przelewamy do tortownicy (średnica ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do dołu). Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Przed podaniem możemy opcjonalnie posypać odrobiną cukru pudru. Fit ciasto ze śliwkami gotowe – smacznego!
Jest zdrowo i wpadła moja ulubiona śliwka 🙂
Nie mogłam przejść obojętnie obok śliwek na targu! 😀
O jeny to ciasto wygląda obłędnie, no i kusi tym, że jest bardziej fit 🙂
Mam wszystko wiec chyba rano coś takiego stworzę 😀
pozdrawiam,
Jakie owoce beda do tego pasowaly zamiast sliwek? 🙂
Może np. maliny? 🙂