Wczoraj w moje ręce trafiła najnowsza książka Nigelli Lawson “Po prostu Nigella. Smacznie, łatwo, przyjemnie”. Podczas jej przeglądania od razu moją uwagę przykuł przepis na brownie z Nutelli. – Jeszcze nie widziałam, żeby coś tak szybko zniknęło z talerzy. Od tamtego czasu robiłam je wiele razy – reklamowała ciasto Nigella. Przepis jest wyjątkowy, bo zawiera tylko dwa składniki – jajka i Nutellę. Okay, może i w Nutelli składników jest więcej, ale wiecie o co mi chodzi 🙂 Byłam bardzo ciekawa, co z tego przepisu wyjdzie, więc już następnego dnia po zakupie książki pobiegłam do kuchni eksperymentować. No i wyszło – ciasto ma konsystencję jak rasowe, wilgotne brownie (i przy okazji jest bezglutenowe). Możecie je posypać tylko cukrem pudrem (tak jak zrobiła to autorka), ale osobiście polecam użyć jakiś kwaśnych dodatków, bo samo w sobie jest dość słodkie. Nigella zaznacza, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu, ale wątpi, żeby do tego czasu dotrwało. W końcu to przepis na niewielką blaszkę, idealną na eksperymenty. Próbujecie? 🙂
Brownie z Nutelli (tylko z dwóch składników!)
Składniki (wg przepisu foremka o boku 20 cm, ja użyłam tortownicy 18 cm):
270 g Nutelli
Jajka wbić do miski i ubijać do czasu aż podwoją swoją objętość (ok. 5 minut). Nutellę odmierzyć do miseczki i podgrzać (np. przez ok. 1 minutę w mikrofalówce), by miała bardziej płynną konsystencję. Wymieszać, a następnie lekko ciepłą dodawać stopniowo do ubitych wcześniej jajek – całość mieszać już delikatnie rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, i piec ok. 17-20 minut (ja użyłam mniejszej foremki niż w przepisie, więc piekłam ciasto o ok. 5 minut dłużej) w temp. 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia (koniecznie, będzie miało lepszą konsystencję). Można posypać cukrem pudrem, podawać z lodami, bitą śmietaną, sezonowymi owocami albo domową frużeliną. Smacznego!
a w jakiej foremce to piekłaś? 🙂
Napisałam nad składnikami – piekłam w foremce o średnicy 18 cm 🙂
Słoik Nutelli ma 350 g czy w tej sytuacji jakbym chciała od razu użyć całego słoika, musiałabym automatycznie dodać do przepisu jeszcze jedno jajko?
Tak, wtedy dodajemy w sumie 5 🙂
Wygląda PRZEPYSZNIE!
Bardzo dziękuję 🙂
Ciekawe 🙂 Wygląda obłędnie !
Wlasnie robie juz nie moge sie doczekac zeby sprobowac
W jakiej temperaturze pieczemy ?
No tak, gapa ze mnie i nie napisałam 🙂 180 stopni
Dziękuję 😉
Bosko! Idealny przepis “w razie nagłych gości” 🙂
Znam ten przepis i wiem, że jest pyszny<3
Czy nutelle można zastąpić innym kremem czekoladowym?
Tak, można zastąpić
Z reguły nie piszę negatywnych komentarzy pod przepisami. Niestety tutaj muszę powiedzieć kilka słów, Otóż upiekłam wczoraj to brownie na babski wieczór. I byłam strasznie zawstydzona tym, co dałam koleżankom. To smakuje po prostu okropnie. Czuć same jajka. Właściwie miałyśmy wrażenie, że jadłyśmy jajecznice z nutellą. Poszłam na łatwiznę wybierając ten przepis 2-składnikowy, bo miałam mało czasu – moja wina. Ale mimo wszystko jestem bardzo na nie.
Choć przepis składa się tylko z dwóch składników i ciasto można traktować jako swoisty eksperyment, to jednak mi nie podchodziło jajkami – smakowało naprawdę normalnie, więc bardzo się dziwię… Czy aby na pewno wszystko zostało przygotowane zgodnie z przepisem (szczególnie jeśli chodzi o proporcje)? Jakiej wielkości jajka zostały użyte (może były bardzo duże i stąd ten posmak)?
smak jajeczny wychodzi jak za długo zmiksuje się jajka . zawsze mi przepis wychodził a ostatnio zmiksowałam jajka na prawie sztywno (zagadałam się z koleżanką ) i faktycznie tez mi wyszły po upieczeniu jajka z nutellą :)) smak beznadziejny .