Ostatnio eksperymentuję z różnymi mąkami. Najczęściej przygotowuję placuszki i oceniam, czy odpowiada mi ich smak i konsystencja. Jakiś czas temu test oblała mąka ryżowa. Niestety, nie jestem do niej przekonana – zupełnie nie odpowiada mi jej smak i zapach. Całe szczęście mąka owsiana zdała egzamin i na pewno będę ją dalej wykorzystywać. Wykonane z niej placuszki mają ciekawy smak, są też bardzo sycące. Podałam je z kremowym serkiem i ostatnimi malinami.
Składniki:
250 g mąki owsianej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru pudru
200 ml mleka
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy razem żółtka, olej i mleko. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy do połączenia. Na koniec partiami dodajemy ubite białka – mieszamy już delikatnie łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. delikatnym serkiem, wymieszanym z miodem i malinami.
Jakie apetyczne placuszki. I tak pięknie podane:)
Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis bo mam mąkę owsianą i szukam nowych zastosowań dla niej 😉 Ostatnio robiłam tartę z jej dodatkiem i rzeczywiście nadaje potrawom ciekawego smaku! Na pewno w najbliższych dniach wypróbuję ten przepis 😉
dla mnie owsiane są najlepsze! a te wyglądają po prostu idealnie 🙂
Pyszności! 🙂
Twoje zdjęcia wyglądają tak smakowicie, że zjadłabym wszystko bez wyjątku 🙂
jak zwykle urocze ujęcia:)))
Piękne zdjęcia, placuszki wyglądają i-d-e-a-l-n-i-e!
Jakie równiutkie, pycha; )
Też kiedyś robiłam placki z mąki owsianej i był pyszne. Twoje w dodatku pięknie wyglądają, tak lekko, delikatnie 🙂
Dzisiaj robiłam na śniadanie, mój mąż zachwycony 🙂