b92e1-klasyczna-szarlotka

 

Już kilka razy Piotrek zwracał mi uwagę na to, że na blogu wciąż nie mam przepisu na klasyczną szarlotkę. Taką babciną na półkruchym cieście i z bezową pianką. Postanowiłam nadrobić zaległości i opublikować przepis, który od lat wykorzystuje się w mojej rodzinie. Cukier ograniczyłam, dodając do jabłek odrobinę miodu. Polecam na weekend 🙂

Klasyczna szarlotka z bezową pianką

Składniki na półkruche ciasto:

450 g mąki
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
1 jajko
3 żółtka
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Na warstwę jabłkową:

1,5 kg jabłek
3 łyżki miodu
2 łyżki brązowego cukru
sok z 1/2 małej cytryny
1 łyżeczka cynamonu

Na bezową piankę:

3 białka
szczypta soli
1/4 szklanki cukru

Oraz:

2 łyżki mielonych migdałów

e00af-szarlotka-najlepsza

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło, a następnie żółtka i jajko – całość siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę zimnej wody. Ciasto dzielimy na dwie części – 3/4 i 1/4. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki, a 3/4 ciasta do lodówki na ok. 45 minut.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Dodajemy jeszcze miód, sok z cytryny i całość podgrzewamy przez kilka minut do momentu aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odstawiamy do ostygnięcia. 3/4 ciasta wyciągamy po 45 minutach z lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy dno tortownicy oraz ok. 3/4 wysokości bocznej ścianki. Ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum 45 minut.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i miksujemy aż piana będzie lśniąca, a cukier się całkowicie rozpuści. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Spód zasypujemy mielonymi migdałami, potem wykładamy przygotowane wcześniej jabłka, a następnie ubitą pianę z białek. 1/4 ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na wierzch. Ciasto wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się rumienić, należy w czasie pieczenia wierzch przykryć folią aluminiową. Posypujemy cukrem pudrem i serwujemy z pysznymi lodami waniliowymi. Smacznego! 🙂

b7c2d-tomi-szartlotka

73ec3-szarlotka-na-kruchym-ciescie-z-beza

13 komentarzy

Odpowiedz