Babeczki Banoffee

Były na blogu już tartaletki Banoffee, przyszedł czas i na babeczki 🙂 Wiem, wiem – najpierw powinien pojawić się przepis na klasyczne Banoffee Pie, ale cóż ja na to poradzę, że słodkie maleństwa kuszą mnie zdecydowanie bardziej 🙂 Polecam szczególnie tym, którzy nie liczą kalorii! 😉
Składniki na 12 babeczek*:
125 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 małe dojrzałe banany lub 2 większe (rozgniecione widelcem)
  5 łyżek kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki

Składniki na krem:
250 g mascarpone
1 szklanka śmietanki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
 
Oraz:
1/2 puszki (ok. 200 g) gotowej masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego
(opcjonalnie można też użyć roztopionych krówek z odrobiną mleka)**
6 kostek gorzkiej czekolady (posiekanych nożem)
1 banan pokrojony na plasterki (można polać go opcjonalnie odrobiną soku z cytryny)
Wszystkie składniki na ciasto na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. Banany rozgniatamy widelcem. Do roztopionego masła dodajemy drobny cukier do wypieków i ekstrakt z wanilii – mieszamy łyżką. Wlewamy śmietanę oraz jajka i dalej mieszamy. Dodajemy następnie mąkę wymieszaną wcześniej z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.  Dodajemy do masy rozgniecione wcześniej widelcem banany. Masę przekładamy do papilotek, wyłożonych w formie na babeczki (napełniamy do ok. 3/4 wysokości). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
Po ostudzeniu babeczki wyrównujemy nożem, jeśli jest taka potrzeba, a następnie w centralnym punkcie wydrążamy łyżeczką niewielkie wgłębienia na masę kajmakową. Łyżeczką nakładamy w przygotowane otworki masę kajmakową.
Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce, dodajemy cukier puder i całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu.  Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. Posypujemy następnie posiekaną gorzką czekoladą i ozdabiamy plasterkiem banana. Smacznego! 🙂

* Zmodyfikowany przepis na bananowe muffinki stąd 
** Mleko skondensowane gotujemy przez ok. 2 godziny w wodzie i studzimy


28 komentarzy

Odpowiedz