Były na blogu już tartaletki Banoffee, przyszedł czas i na babeczki 🙂 Wiem, wiem – najpierw powinien pojawić się przepis na klasyczne Banoffee Pie, ale cóż ja na to poradzę, że słodkie maleństwa kuszą mnie zdecydowanie bardziej 🙂 Polecam szczególnie tym, którzy nie liczą kalorii! 😉
Składniki na 12 babeczek*:
125 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
3 małe dojrzałe banany lub 2 większe (rozgniecione widelcem)
5 łyżek kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki
Składniki na krem:
250 g mascarpone
1 szklanka śmietanki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
Oraz:
1/2 puszki (ok. 200 g) gotowej masy kajmakowej lub mleka skondensowanego słodzonego
(opcjonalnie można też użyć roztopionych krówek z odrobiną mleka)**
6 kostek gorzkiej czekolady (posiekanych nożem)
1 banan pokrojony na plasterki (można polać go opcjonalnie odrobiną soku z cytryny)
Wszystkie składniki na ciasto na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski. Banany rozgniatamy widelcem. Do roztopionego masła dodajemy drobny cukier do wypieków i ekstrakt z wanilii – mieszamy łyżką. Wlewamy śmietanę oraz jajka i dalej mieszamy. Dodajemy następnie mąkę wymieszaną wcześniej z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy do masy rozgniecione wcześniej widelcem banany. Masę przekładamy do papilotek, wyłożonych w formie na babeczki (napełniamy do ok. 3/4 wysokości). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
Po ostudzeniu babeczki wyrównujemy nożem, jeśli jest taka potrzeba, a następnie w centralnym punkcie wydrążamy łyżeczką niewielkie wgłębienia na masę kajmakową. Łyżeczką nakładamy w przygotowane otworki masę kajmakową.
Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce, dodajemy cukier puder i całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy babeczki. Posypujemy następnie posiekaną gorzką czekoladą i ozdabiamy plasterkiem banana. Smacznego! 🙂
* Zmodyfikowany przepis na bananowe muffinki stąd
** Mleko skondensowane gotujemy przez ok. 2 godziny w wodzie i studzimy
pięknie wyglądają:) pycha:)
Urocze 🙂 Wyglądają tak obrazkowo.
klasyczne Banoffee Pie uwielbiam ♥ a taka mini wersja w formie babeczek też na pewno by mi posmakowała 🙂
Wyglądają tak słodko i pysznie! 🙂 Świetne są te Twoje zdjęcia 🙂
wyglądają cudownie 🙂
Ojj zjadłabym…:) śliczne zdjęcia
Wygladaja super!
Mniam 🙂
jeju, jeju, jakie ładne! 😀
maleńkie cudeńka 🙂 marzy mi się taka jedna albo dwie 😉 bo kalorii nie liczę!
Takimi “kalorycznymi bombami” mogłabym zajadać się codziennie 🙂
Pychota!
Ściskam cieplutko!
Dziękuję 🙂
Dzięki wielkie! 🙂
Spróbuj kiedyś koniecznie! 🙂
Dziękuję pięknie 🙂
Dziękuję 🙂
Dziękuję raz jeszcze baardzo! 🙂
A jak smakują! 🙂
Dzięki! ;))
Ja chyba muszę zacząć liczyć 😀
Ja też, szczególnie tymi z dodatkiem masy kajmakowej <3
Tak przypominając sobie post na fb: warto było wybrudzić kuchnię czekoladą i karmelem żeby zrobić takie zdjęcia <3
Dziękuję! <3
Żeby tylko kuchnię… Podłoga w salonie też najczystsza nie była przez to, że robiłam tam zdjęcia 🙂 W zasadzie to jedyny minus blogowania – sprzątanie po tych wszystkich kulinarnych wyczynach 😉
Mnie również zawsze bardziej kuszą małe muffinki, czy ciasteczka od dużych tortów, jednak to ciasto muszę zrobić koniecznie, w jakiejkolwiek formie na pewno jest pyszne!
Prezentują się bardzo smakowicie! 😀
Zrobiłam dziś – dosłownie niebo w gębie! 😉 są przepyszne, idealne. dzięki za super przepis :))) pozdrawiam, Marysia
Hej, a mąki można użyć dowolnej, np pełnoziarnistej, żytniej czy orkiszowej?
Hej, w tym przepisie akurat najlepsza moim zdaniem będzie zwykła pszenna