Najlepsze, domowe jagodzianki, które tak cudownie smakują jeszcze ciepłe, od razu po wyciągnięciu z piekarnika! Można dodatkowo polać je po upieczeniu lukrem, choć ja osobiście wolę wersję z samą kruszonką. Podaję proporcję na 8 sztuk – zmieszczą się wszystkie na jednej, dużej blaszce. Chętni oczywiście mogą podwoić proporcje, a co! 😉
Składniki (na 8 sztuk):
250 g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej typ 750) + 1 łyżka mąki do rozczynu
15 g świeżych drożdży
120 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
50 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
350-400 g świeżych jagód
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
40 g cukru
40 g masła (roztopionego)
Oraz:
1 żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania jagodzianek z wierzchu przed pieczeniem)
Przygotować rozczyn – do drożdży dodać 1 łyżkę cukru. Wymieszać do momentu, gdy drożdże zrobią się płynne. Dodać połowę mleka (czyli 60 ml) oraz 1 łyżkę mąki. Połączyć, przykryć ściereczką i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Mąkę przesiać, dodać sól, resztę cukru (2 łyżki), pozostałą część mleka (60 ml), roztopione masło (50 g), jajko, żółtko i przygotowany wcześniej, wyrośnięty rozczyn. Zagniatać całość (ręcznie lub mikserem z końcówką z hakiem) przez ok. 15 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 90 minut. Do oczyszczonych, dokładnie umytych, a następnie starannie osuszonych z nadmiaru wody jagód, dodać cukier trzcinowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć na blat, chwilę zagnieść i podzielić na 8 części (każda porcja powinna ważyć ok. 60 g). Uformować kulki, a następnie je delikatnie rozwałkować (lub rozciągnąć dłonią). Na środek wyłożyć jagody (po 2 łyżki będzie ok!). Zlepić ciasto starannie (niczym pierogi), odwrócić łączeniem na spód i ukształtować podłużną, lekko spłaszczoną jagodziankę. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrastania – na ok. 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować kruszonkę.
Do mąki i cukru wlać roztopione masło – wymieszać tak, by powstała kruszonka. Wyrośnięte jagodzianki posmarować żółtkiem, wymieszanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Można opcjonalnie, jeszcze ciepłe, polać lukrem. Smacznego!
Idealne 🙂