Niby już powoli witamy się z jesienią, ale bywa, że i letnie słońce daje jeszcze o sobie znać (w ten wrześniowy weekend zapowiadają na południu nawet 30 stopni!). I takie też jest to ciasto – idealne na końcówkę lata. Trochę jesienne (jabłka, cynamon, kardamon, orzechy), trochę jeszcze wakacyjne (maliny i ten piękny, mocny, czerwony kolor). Warto się skusić 🙂

Malinowa szarlotka z orzechową kruszonką

Składniki (blaszka 24 x 28 cm):

Ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Nadzienie:
1,2 kg jabłek
200 g malin
4 łyżki cukru trzcinowego
(lub mniej/więcej wg uznania, można zastąpić też syropem klonowym, miodem, ksylitolem itd.)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki cynamonu + 1/3 łyżeczki kardamonu (lub można zamiast cynamonu i kardamonu dodać ekstrakt z wanilii/ziarenka z wanilii)
Kruszonka:
140 g mąki
80 g cukru trzcinowego
80 g masła (roztopionego)
ok. 40 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
Oraz:
1 łyżka bułki tartej (lub mielonych migdałów)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Ciasto owinąć folią i włożyć do schłodzenia do lodówki na ok. 45 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w kostkę. Pokrojone jabłka włożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier trzcinowy. Gotować kilka minut aż jabłka nieco zmiękną (ale nie będą się rozpadać). Dodać sok z cytryny, maliny, kardamon i cynamon. Jeszcze chwilę całość gotować – do momentu aż masa nabierze jednolitego, malinowego koloru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim dno blaszki. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (do zarumienienia). Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier trzcinowy, wymieszać i wlać roztopione masło. Połączyć całość tak, by utworzyła się kruszonka. Wsypać posiekane orzechy i wymieszać.

Na podpieczony spód wysypać równomiernie bułkę tartą. Wyłożyć masę jabłkowo-malinową. Wyrównać. Wysypać na wierzch kruszonkę. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 minut. Smacznego!

4 komentarze

  • madalena pisze:

    To już moje kolejne ciasto z tej strony. Szarlotka była pyszna, dodane do jabłek maliny, a do kruszonki orzechy to była ta przysłowiowa wisienka na torcie.
    Pozdrawiam

  • Mi pisze:

    Ale co to znaczy ‘połączyć ciasto tak by utworzyła się kruszonka’? Znalazłam twoje konto na insta, zobaczyłam zdjęcie malinowej szarlotki i chociaż nie piekę, to stwierdziłam, że muszę spróbować. Niestety dla laika ten przepis ‘is impossible to follow’

    • Paulina pisze:

      Wlać roztopione masło do mąki i cukru i całość wymieszać – palcami albo łyżką. Aż mąka połączy się z resztą. Po chwili zaczną tworzyć się “zbite” kawałeczki ciasta, utworzy się kruszonka

Odpowiedz