Niby już powoli witamy się z jesienią, ale bywa, że i letnie słońce daje jeszcze o sobie znać (w ten wrześniowy weekend zapowiadają na południu nawet 30 stopni!). I takie też jest to ciasto – idealne na końcówkę lata. Trochę jesienne (jabłka, cynamon, kardamon, orzechy), trochę jeszcze wakacyjne (maliny i ten piękny, mocny, czerwony kolor). Warto się skusić 🙂
Malinowa szarlotka z orzechową kruszonką
Składniki (blaszka 24 x 28 cm):
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Ciasto owinąć folią i włożyć do schłodzenia do lodówki na ok. 45 min. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w kostkę. Pokrojone jabłka włożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier trzcinowy. Gotować kilka minut aż jabłka nieco zmiękną (ale nie będą się rozpadać). Dodać sok z cytryny, maliny, kardamon i cynamon. Jeszcze chwilę całość gotować – do momentu aż masa nabierze jednolitego, malinowego koloru. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim dno blaszki. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (do zarumienienia). Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier trzcinowy, wymieszać i wlać roztopione masło. Połączyć całość tak, by utworzyła się kruszonka. Wsypać posiekane orzechy i wymieszać.
Na podpieczony spód wysypać równomiernie bułkę tartą. Wyłożyć masę jabłkowo-malinową. Wyrównać. Wysypać na wierzch kruszonkę. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 minut. Smacznego!
To już moje kolejne ciasto z tej strony. Szarlotka była pyszna, dodane do jabłek maliny, a do kruszonki orzechy to była ta przysłowiowa wisienka na torcie.
Pozdrawiam
Ale co to znaczy ‘połączyć ciasto tak by utworzyła się kruszonka’? Znalazłam twoje konto na insta, zobaczyłam zdjęcie malinowej szarlotki i chociaż nie piekę, to stwierdziłam, że muszę spróbować. Niestety dla laika ten przepis ‘is impossible to follow’
Wlać roztopione masło do mąki i cukru i całość wymieszać – palcami albo łyżką. Aż mąka połączy się z resztą. Po chwili zaczną tworzyć się “zbite” kawałeczki ciasta, utworzy się kruszonka
Na moim IG w wyróżnionych relacjach pod nazwą “Szarlotka” są też filmiki z jej przygotowania 😉