W końcu rozpoczynamy długo wyczekiwany sezon na truskawki i rabarbar! W ruch poszły więc drożdże (chyba każdy ma ich obecnie spory zapas) i tak powstały domowe drożdżówki z pysznym nadzieniem. To kto piecze ze mną? 🙂

Domowe drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

Składniki (na ok. 10 sztuk):

450 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych – ze świeżych należy zrobić rozczyn)
80 g roztopionego masła
2 małe jajka
225 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!)
90 g drobnego cukru
szczypta soli
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
40 g roztopionego masła
40 g cukru (można użyć trzcinowego jeśli mamy)
Nadzienie:
ok. 200 g truskawek
ok. 200 g rabarbaru
3 łyżki cukru (lub można dodać więcej – według uznania)
Oraz:
1 żółtko (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)

Do mąki pszennej wsypać suszone drożdże i cukier – wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajka, roztopione masło i sól – ze wszystkich składników wyrobić przez kilka minut ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1,5-2 godziny). Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować, chwilę zagnieść i podzielić na 10 równych części – uformować kuleczki (każda porcja powinna ważyć ok. 85 g). Przełożyć uformowane kuleczki na dwie blachy (te z wyposażenia piekarnika), wyłożone papierem do pieczenia, pamiętając o odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

W tym czasie można przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier – wymieszać. Dodać roztopione masło i połączyć całość łyżką – utworzy się kruszonka.

Za pomocą dna szklanki w wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienia na nadzienie. Do każdego wgłębienia nałożyć rabarbar i truskawki (odsączone starannie z soku, które puściły). Brzegi drożdżówek posmarować żółtkiem. Posypać drożdżówki przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok. 20 min (do zarumienienia). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Odpowiedz