Chałka, która podbiła wasze serca na Instagramie (jeśli mnie jeszcze tam nie obserwujesz – zapraszam serdecznie). Z podanych proporcji można upiec jedną dużą lub dwie mniejsze. A z resztek, jeśli takie oczywiście w ogóle wam zostaną, można przygotować też pyszne tosty francuskie 🙂
Domowa chałka z cynamonową kruszonką
Składniki (na 1 dużą chałkę lub 2 mniejsze):
7 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych – ze świeżych należy zrobić rozczyn)
50 g roztopionego masła
1 jajko (temp. pokojowa)
250 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!)
4 łyżki cukru
Szczypta soli
Kruszonka:
40 g mąki pszennej
20 g masła
20 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Oraz:
1 małe jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
Do mąki wsypać suszone drożdże i cukier – wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajko, roztopione masło i sól – ze wszystkich składników wyrobić przez kilka minut ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5-2 h). Po tym czasie ciasto chwilę zagnieść i podzielić na 4 równe części – uformować z nich wałeczki (o długości ok. 35 cm). Zapleść warkocz (najlepiej od razu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, na której będziemy piec) – instrukcję zaplatania można znaleźć na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 30-40 min. Przygotować kruszonkę. Do mąki dodać cukier i cynamon – wymieszać. Dodać masło i za pomocą dłoni utworzyć kruszonkę. Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Posypać kruszonką. Piec w 200 stopniach przez ok. 25-30 min (do zarumienienia). Gotowe!