Puszysty, najprostszy, tak bardzo lubiany przez wszystkich chlebek bananowy. U mnie z orzechami laskowymi i wiórkami kokosowymi, ale równie pyszny wyjdzie bez tych dodatków.

Chlebek bananowy z orzechami

Składniki (foremka o wym. ok. 30 cm x 12 cm):

3 duże banany
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka rozm. L (temp. pokojowa)
100 g oleju (np. kokosowego) lub masła (roztopionego)
120 g cukru (ok. 1/2 szklanki)
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
1/3 szklanki dowolnych orzechów (opcjonalnie)
1/3 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Banany rozgniatamy w misce widelcem (lub blendujemy) i dodajemy do nich sok z cytryny. Odstawiamy na chwilę. Do jajek wsypujemy cukier i miksujemy aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Wlewamy następnie powoli, stopniowo roztopione masło lub olej. Miksujemy do połączenia. Dodajemy następnie przygotowane wcześniej banany. Łączymy z resztą masy. Wsypujemy na koniec przesianą mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Miksujemy do do połączenia. Możemy do masy dodać też posiekane orzechy i wiórki kokosowe i całość połączyć już łyżką. Przekładamy masę do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu chlebek bananowy można posypać jeszcze orzechami. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 min. Smacznego!

Odpowiedz