Proste w wykonaniu brownie z dodatkiem tahini (pasty sezamowej). W sezonie letnim warto dodać do ciasta np. maliny. Pamiętajcie tylko, by nie przedłużać czasu pieczenia – brownie powinno wyjść wilgotne 🙂

Brownie z tahini (pastą sezamową)

Składniki (blaszka ok. 28 cm x 18 cm):

200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g deserowej czekolady
200 g drobnego cukru do wypieków (lub nieco mniej/więcej w zależności od upodobań)
4 jajka rozm. M lub 3 jajka rozm. L
110 g mąki pszennej
20 g kakao
ok. 100 g tahini + 1 łyżka cukru pudru
dowolne orzechy lub w sezonie maliny (opcjonalnie) – ok. 100 g

Masło roztapiamy w garnuszku. Do ciepłego masła dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego roztopienia. Odstawiamy na chwilę do wystudzenia.  Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy następnie masę czekoladowo-maślaną. Miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę i kakao. Łączymy. Masę przekładamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (można też wyłożyć połowę masy, posypać orzechami lub w sezonie letnim ułożyć maliny i wtedy pokryć resztą masy czekoladowej). Następnie punktowo, za pomocą łyżeczki, nakładamy na wierzch pastę sezamową, połączoną wcześniej z cukrem pudrem. Wykonujemy wzorki (np. wykałaczką). Brownie wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, na ok. 25-30 minut (powinno wyjść wilgotne). Smacznego!

Odpowiedz