Bardziej słodko być nie może! 🙂 Do wykonania takich ciasteczek potrzebujemy ciasta w dwóch kolorach.  Obejdzie się bez barwników – do jednej części dodajemy po prostu łyżeczkę kakao. Potem cierpliwie wykrawamy serduszka (lub inne wzory), miksujemy kolory i gotowe! Nie tylko za pomocą lukru królewskiego da się stworzyć fajnie wyglądające ciacha 🙂

Dwukolorowe ciasteczka (walentynkowe)

Składniki:

Kruche ciasto:
310 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta sody oczyszczonej
170 g masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
1 łyżeczka kakao

Z wszystkich składników (pomijając kakao) zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać łyżeczkę kakao (koniecznie wcześniej przesianego). Ponownie zagnieść – tak, by otrzymać ciasto w jednolitym, brązowym kolorze. Obie części ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę. Po upłynięciu wskazanego czasu rozwałkować obie części. Na każdej wykrawać małe serduszka, które następnie należy “zamienić miejscami” (tak jak widać to na zdjęciach). Delikatnie rozwałkować, by serduszka dobrze połączyły się z resztą częścią ciasta. Wykrawać duże serca. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 minut. Gotowe!

8 komentarzy

Odpowiedz