Moja propozycja na zbliżający się Dzień Babci i Dziadka albo walentynki. Słodka tarta z wiśniami, udekorowana serduszkami z kruchego ciasta. Wypróbowałam mój najnowszy zakup, czyli szablon (widoczny we fragmencie na zdjęciu poniżej) do szybkiego wycinania właśnie takich efektownych, serduszkowych wzorów na cieście. Niewątpliwie ułatwia zadanie, ale spokojnie można też użyć zwykłej, małej foremki w kształcie serca. Wycinanie zajmie nieco więcej czasu, ale osoba, którą poczęstujemy taką tartą, będzie na pewno przeszczęśliwa i doceni trud 😉

Tarta z wiśniami i serduszkami z kruchego ciasta

Składniki:

 Kruche ciasto:
250 g mąki
70 g cukru pudru
150 g masła
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Wiśniowe nadzienie:
ok. 700-800 g wiśni (użyłam mrożonych, waga po rozmrożeniu)
5 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu itp. (lub mniej/więcej w zależności od tego, jak bardzo kwaśne są wasze wiśnie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej

Oraz:

małe jajko (do posmarowania wierzchu ciasta)

Wszystkie składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie połowy. Zawijamy każdą część w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia (lub na krócej do zamrażarki). Mrożone wiśnie pozostawiamy na sitku (by pozbyć się nadmiaru soku) do rozmrożenia.

Wyjmujemy z lodówki jedną część schłodzonego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (spód i boki). Spód nakłuwamy miejscami widelcem. Wkładamy formę do lodówki do ponownego schłodzenia ciasta (wystarczy na ok. 15 min). Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub ryż (by obciążyć ciasto i zapobiec opadaniu brzegów). Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier z obciążeniem i pieczemy ciasto do zarumienienia (ok. 10 min.). Studzimy chwilę.

Do rozmrożonych wiśni dodajemy cukier trzcinowy – mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną i całość znów łączymy. Na upieczony spód tarty wysypujemy równomiernie łyżkę bułki tartej, a potem wykładamy wiśniowe nadzienie. Wyciągamy drugą połowę ciasta z lodówki – rozwałkowujemy. Wycinamy serduszka. Ja użyłam specjalnego szablonu do ich wycinania (widoczny jest na zdjęciu), ale można też użyć małej foremki w kształcie serca. Ważne, by rozwałkowane ciasto przed wycinaniem przenieść np. na małą, płaską deseczkę, posypaną mąką i dopiero wtedy wycinać (po wycięciu serduszek zsuniemy ciasto łatwo z deseczki, prosto na tartę, i nie ulegnie zniekształceniu). Ciasto po wycięciu wzorów można też chwilę schłodzić w lodówce, by ułatwić sobie przenoszenie. Tak przygotowaną tartę smarujemy jeszcze rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

8 komentarzy

Odpowiedz