Uwielbiane przez wszystkich bułeczki cynamonowe, którym nie sposób się oprzeć (szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe). Na blogu znaleźć można już przepis na klasyczne cynamonki, a dzisiaj do kompletu publikuję jeszcze wersję wegańską. Oprócz solidnej ilości cynamonu, do moich wegańskich bułeczek dodałam dodatkowo też orzechy włoskie. Spróbujcie koniecznie takiej kombinacji 🙂

Wegańskie bułeczki cynamonowe (cynamonki)

z orzechami włoskimi

Składniki (na ok. 15 bułeczek)

 Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
90 g cukru
30 g drożdży
250 ml mleka roślinnego (ja użyłam mleka ryżowego)
szczypta soli
7 łyżek roztopionej margaryny roślinnej lub oleju
(można też oczywiście użyć masła, jeśli wypiek nie musi być wegański)

Cynamonowo-orzechowe nadzienie:
60 g roztopionej margaryny roślinnej lub oleju
(można też oczywiście użyć masła, jeśli wypiek nie musi być wegański)
60 g cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
ok. 40 g orzechów włoskich (posiekanych na drobne kawałki)

Mleko delikatnie podgrzewamy. Połowę ciepłego mleka (125 ml) przelewamy do miski, dodajemy drożdże i połowę porcji cukru (45 g). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie zawartość miski dodajemy do pozostałych składników (czyli mąki pszennej, szczypty soli, reszty cukru, roztopionej margaryny/oleju oraz reszty mleka) i zagniatamy. W razie potrzeby dosypujemy nieco więcej mąki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 h (do podwojenia objętości). Przygotowujemy nadzienie. Do roztopionej margaryny/oleju dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy równomiernie cynamonowym nadzieniem, a potem posypujemy warstwą orzechów włoskich. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku i przecinamy na równe kawałki (powinno wyjść ok. 15 bułeczek). Przekładamy do foremki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem ciasto możemy dodatkowo posmarować z wierzchu odrobiną rozpuszczonej margaryny/oleju. Nasze wegańskie bułeczki wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 minut. Przed podaniem możemy polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego!

9 komentarzy

Odpowiedz