Jesienna szarlotka z rozmarynem

Jesienna szarlotka z rozmarynem

Pyszna, aromatyczna szarlotka, pachnąca nie tylko cynamonem, ale też rozmarynem, który świetnie komponuje się z jabłkami. Ciasto, które jak żadne inne, najlepiej smakuje w jesienne weekendy. A gdy znajdziecie jeszcze gdzieś na dnie zamrażarki lody waniliowe… Wtedy nie może być już lepiej 🙂 Do wykonania jesiennych liści z kruchego ciasta przydadzą się wykrawaczki z tłoczkiem – często można je znaleźć np. w sklepie TK Maxx.

Jesienna szarlotka z rozmarynem

Składniki:

 Kruche ciasto:
150 g masła
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
2 żółtka

Masa jabłkowa:
ok. 1,5 kg jabłek
5 łyżek cukru trzcinowego (lub więcej/mniej w zależności od użytej odmiany jabłek)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązki)

Oraz:

1 łyżka bułki tartej (do wysypania na spód, można też ją zastąpić np. mielonymi migdałami)
1 jajko (do posmarowania z wierzchu szarlotki)
1 łyżka cukru trzcinowego (do posypania ciasta przed pieczeniem)

Wszystkie składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie połowy. Zawijamy każdą część w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia (lub na krócej do zamrażarki).

Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier trzcinowy, sok z cytryny, cynamon i rozmaryn. Całość podgrzewamy przez ok. 10-15 min, mieszając co jakiś czas, do momentu aż jabłka będą miękkie (ale się nie rozpadną). W razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Odstawiamy do wystudzenia.

Wyjmujemy z lodówki jedną część schłodzonego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (spód i boki). Wkładamy foremkę z ciastem do lodówki do ponownego schłodzenia na ok. 15 minut. W tym czasie wyciągamy drugą połowę ciasta, rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta paski i liście do dekoracji wierzchu szarlotki.

Wyciągamy z lodówki schłodzoną formę z ciastem. Wysypujemy na spód równomiernie bułkę tartą. Wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy. Z pasków ciasta tworzymy na wierzchu kratkę, dekorujemy dookoła też listkami. Smarujemy ciasto z wierzchu rozmąconym jajkiem. Posypujemy szarlotkę 1 łyżką cukru trzcinowego. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 50 minut. Smacznego!

 

5 komentarzy

  • Evi pisze:

    Oprócz tego, że uwielbiam takie owocowo-ziołowe połączenia, muszę napisać, że jest piękna!! 🙂

  • pula pisze:

    Po prostu prześliczna jest ta szarlotka :).
    Chciałbym się poradzić. Kupiłam tortownice o średnicy 20 cm, tak podane było przez producenta na opakowaniu formy. Chciałam mieć do mniejszych ciast. Jednak w domu zmierzyłam tortownice i mi wychodzi równe 18 cm średnicy. Jeśli zmierze wliczając grubość obręczy to 18.5cm, ale 20 cm nijak mi nie wychodzi. Jak powinnam dostosować ilość składnikow? Np.sernik zebra z Twojego przepisu (który planowałam piec) zrobić w podanych ilości, jak na 20cm,czy zmniejszać/przeliczac do 18cm ?

    • Paulina pisze:

      No to ładnie producent wprowadził w błąd :/ Niestety trzeba będzie zmniejszyć nieco ilość składników, bo forma 18 cm będzie na pewno zbyt mała na sernik z 1 kg twarogu. Myślę, że ok. 3/4 masy będzie optymalną ilością 🙂

  • pula pisze:

    Dziękuję za odpowiedź. Niestety, wygląda na to, że sami nie wiedzą co produkują.
    Sernik piec tyle samo czasu?

Odpowiedz