Najlepszy czas na pieczenie owocowych tart i tartaletek! Ciężko się zdecydować, jakie tym razem owoce wybrać, bo możliwości jest tak wiele (uwielbiam lato!). Do kremu limonkowego, którym pokryłam moje tartaletki, pasowały mi najbardziej borówki. Dołożyłam jeszcze czerwone porzeczki, które zawsze pięknie prezentują się na deserach i dzięki nim tartaletki wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Jeśli nie macie ochoty na pieczenie małych tartaletek oczywiście można upiec też jedną, dużą tartę.
Tartaletki z owocami lata i kremem limonkowym
Składniki:
Suche składniki na kruche ciasto (tj. mąkę, cukier puder i sól) umieszczamy w misce i łączymy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wlewamy jajko i całość sprawnie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut do schłodzenia (lub na krócej do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na foremki do tartaletek i odcinamy wałkiem niepotrzebne brzegi. Nakłuwamy ciasto na dnie widelcem i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut (do zarumienienia). Studzimy.
Mascarpone miksujemy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem pudrem. Na dnie tartaletek rozsmarowujemy warstwę konfitury o smaku owoców leśnych, a potem pokrywamy kremem. Ozdabiamy tartaletki owocami lata. Smacznego!
Piękne! Uwielbiam w wypiekach połączenie lekko kwaskowego kremu z dojrzałymi owocami lata 🙂
Super! 🙂