Jezioro i jedzenie. Nie może być lepiej! Na wyprawy za miasto świetnie sprawdzają się wypieki w mini wersjach. Nie ma problemów z ich przetransportowaniem i dzieleniem na porcje. Na nasz weekendowy wyjazd nad jezioro przygotowałam mini serniczki z dodatkiem ricotty – wyszły niezwykle kremowe i delikatne. Do masy dodałam skórkę z cytryny, ale pasować będą też np. ziarenka wanilii. Serniczki cudownie smakują z owocami – borówkami, czereśniami, malinami czy truskawkami.
Cytrynowe mini serniczki z ricotty
Składniki (6 sztuk):
Herbatniki miksujemy na pył, dodajemy następnie płynny olej kokosowy albo roztopione masło. Mieszamy. Wykładamy po łyżce na spód serniczków (do papilotek) – wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy z ricotty.
Ricottę miksujemy razem z jajkami, skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną i cukrem. Przekładamy do papilotek. Serniczki wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, na ok. 30 minut. Studzimy. Podajemy z sezonowymi owocami. Smacznego!