Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Wielkanoc bez sernika? Na pewno nie w moim domu. Staram się zaskakiwać bliskich i co święta przygotowuję jakiś nowy smak (oprócz innych „pewniaków”, bo na jednej blaszce sernika nigdy się nie kończy – wszelkie babki idą u nas w odstawkę). W tym roku planuję upiec waniliowy sernik z dodatkiem lekkiego, cytrynowego kremu, który idealnie współgra z wszelkimi owocami. W sklepach bez trudu można znaleźć obecnie borówki i maliny (i są naprawdę smaczne w przeciwieństwie do truskawek), a sernik pięknie się prezentuje, udekorowany właśnie nimi.

By sernik pozostał równy niczym stół i nie popękał należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim sernik pieczemy w kąpieli wodnej – na najniższym poziomie piekarnika stawiamy blaszkę z wrzącą wodą, a poziom wyżej sernik. Należy pamiętać również o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej (należy wyjąć je szybciej z lodówki), a twaróg dobrej jakości – tłusty, zmielony trzykrotnie. Masy nie wolno miksować zbyt długo, by jej zbytnio nie napowietrzyć (wystarczy tylko do połączenia składników). Serniki odpowiednią konsystencję osiągają dopiero po schłodzeniu w lodówce, więc  należy uzbroić się w cierpliwość! 🙂

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

(forma 20-22 cm)

Spód:
250 g herbatników
150 g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
3 łyżki budyniu Winiary do ciast i kremów – waniliowy smak
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1/3 szklanki śmietanki 30%

Krem cytrynowy:
1 jajko
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 duże cytryny
100 g masła

Oraz:
125 g malin
125 g borówek
cukier puder do posypania wierzchu sernika (opcjonalnie)

Trudność

30%

Czas wykonania:

90

sernik-waniliowy-logo-2000

Herbatniki miksujemy w blenderze na pył. Masło roztapiamy i wlewamy do rozdrobnionych herbatników. Całość łączymy łyżką, a następnie przekładamy do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokrywamy dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównujemy i wkładamy formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) miksujemy razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodajemy jajka i śmietankę. Miksujemy krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przekładamy delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.

Sernik pieczemy przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej – dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Gdy sernik ostygnie wyciągamy go z tortownicy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.

By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlewamy jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość mieszamy starannie rózgą kuchenną, dodajemy cukier, a następnie stawiamy na mały gaz. Gotujemy przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągamy następnie garnek z gazu i od razu dodajemy do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszamy do połączenia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem sernik pokrywamy warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdabiamy malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem. Smacznego!

Przepis powstał w ramach współpracy z marką Winiary.

sernik-waniliowy-winiary

 

Advertisement

4 komentarze

Odpowiedz