Pierwszy raz skusiłam się na wykonanie kruchej tarty z dodatkiem ricotty i jestem zachwycona! Na pewno często będę wracać do tego przepisu (tym bardziej, że wszystkim domownikom tarta bardzo smakowała). Długo nie mogłam się zdecydować czy dodać do niej figi, czy gruszki. W końcu stwierdziłam, że po co się ograniczać! 🙂 Myślę, że gruszki i figi świetnie się uzupełniają. Warto się skusić!
Tarta z ricottą, figami i gruszkami
Składniki:
200 g mąki pszennej
Suche składniki na kruche ciasto (tj. mąkę, cukier puder i sól) umieszczamy w misce i łączymy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Wlewamy jajko i całość sprawnie zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut do schłodzenia (lub na krócej do zamrażarki). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na formę do tarty i odcinamy wałkiem niepotrzebne brzegi. Nakłuwamy ciasto na dnie widelcem i wkładamy ponownie do schłodzenia do lodówki (na ok. 15 minut). Po tym czasie na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy np. ryż albo fasolę. Wkładamy ciasto do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut (aż ciasto lekko się zarumieni). Wyciągamy ciasto i przygotowujemy nadzienie.
Ricottę miksujemy razem z jajkami, cukrem pudrem i mąką. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy pokrojone figi i gruszki (można gruszkę delikatnie ponacinać). Wkładamy do piekarnika, nagrzanego 180 stopni, na ok. 30 minut (aż masa się zetnie). Smacznego!