Kilka dni temu, w jakiś bardzo upalny dzień, wpadłam na pomysł, by przygotować w domu lemoniadę arbuzową. Wpisałam więc odpowiednie hasło w okienku wyszukiwania na blogu i ku mojemu zaskoczeniu nie znalazłam upragnionego przepisu, choć byłam przekonana, że już taki publikowałam. Okazało się, że nie spodobały mi się wtedy zdjęcia, więc przepis ostatecznie trafił do kosza i nie doczekał się publikacji. Nadrabiam więc dzisiaj zaległości 🙂 Tym samym arbuzada trafia do już zacnego grona, bo na blogu znajdziecie też proporcje na lemoniadę pomarańczową, rabarbarową i truskawkową.

Lemoniada arbuzowa (arbuzada)

600 g miąższu z arbuza (bez pestek)
400 ml wody mineralnej (może być gazowana jeśli lubicie)
sok z 1 małej cytryny
2 łyżki miodu (lub innego ulubionego słodu)
do podania: listki mięty, lód i kawałki cytryny

Trudność

10%

Czas wykonania:

10

Miąższ z arbuza umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy też sok z cytryny. Dokładnie miksujemy. Płynny miód dodajemy do wody, mieszamy i wlewamy do zmiksowanego arbuza. Mieszamy, a następnie przelewamy całość przez sitko. Próbujemy i w razie konieczności dolewamy więcej wody albo dodajemy więcej miodu. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy z kawałkami cytryny, listkami mięty i kostkami lodu. Gotowe!
arbuzowa-lemoniada
lemoniada-arbuzowa-arbuzada

2 komentarze

Odpowiedz