Rustykalną tartę (galette) przygotowuje się w naprawdę banalny sposób. Nie potrzebujemy do jej wykonania nawet jakiejkolwiek formy. Na dużej blaszce należy rozwałkować kruche ciasto na kształt okręgu, na środek wyłożyć pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar (wcześniej połączony z cukrem i odrobiną mąki), a następnie brzegi ciasta zawinąć do środka. Przyznajcie, że maślane, kruche ciasto i kwaśny rabarbar to zgrany duet. A gdyby tak tartę podać jeszcze z gałką lodów? Ja jestem na tak! 🙂
Rustykalna tarta z rabarbarem
250 g mąki
szczypta soli
70 g cukru pudru
1 duże żółtko
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło – całość siekamy nożem. Dodajemy żółtko, ponownie siekamy, a następnie sprawnie zagniatamy. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na minimum 45 minut.
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 1 cm). Zasypujemy 4 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy, by rabarbar puścił trochę soku. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (od razu na blaszce) tak, by utworzył nam się duży okrąg (by brzegi były równe, możemy je dociąć nożem). Na środek ciasta wysypujemy równomiernie bułkę tartą (lub mielone migdały), zostawiając przy brzegu ok. 3 cm. Do rabarbaru (który odsączamy ze zbędnego soku) dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy również na środek ciasta. Pozostawione brzegi zawijamy do środka, delikatnie dociskając. Brzeg ciasta możemy posmarować delikatnie białkiem, które pozostało nam po robieniu kruchego ciasta, a następnie posypać łyżką cukru trzcinowego. Tak przygotowaną rustykalną tartę z rabarbarem wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30-40 minut (do zarumienienia). Gdy tarta ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem. Gotowe! Polecam podawać z gałką lodów waniliowych.
Uwielbiam rabarbar, z pewnościa wypróbuję ten przepis, wyglada przepysznie 🙂