W końcu się doczekałam – na targu pojawił się ukochany rabarbar. Uwielbiam sięgać po sezonowe produkty w swojej kuchni, więc przygotujcie się teraz na rabarbarowe wypieki i desery (do czasu aż pojawią się zawsze wyczekiwane polskie truskawki). Na dobry początek sezonu, rabarbar wykorzystałam do szybkiej śniadaniowej owsianki, którą od jakiegoś czasu zawsze wzbogacam o dodatek nasion chia (obecnie można już kupić je dosłownie wszędzie). Owsiankę dodatkowo posypałam jeszcze prażonymi migdałami. Jak dla mnie to idealne śniadanie 🙂
Owsianka z karmelizowanym rabarbarem i nasionami chia
(na dwie duże porcje)
Rabarbar dokładnie myjemy, następnie kroimy na kawałki (ok. 1 cm). Do garnuszka wlewamy 2 łyżki wody i wsypujemy cukier. Wstawiamy na gaz. Trzymamy na ogniu (bez mieszania) do czasu aż cukier zacznie nabierać brązowej barwy. Dodajemy w tym momencie od razu kawałki rabarbaru. Mieszamy i gotujemy do czasu aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać. Odstawiamy.
Czas na owsiankę. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy płatki owsiane i nasiona chia. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut do momentu aż płatki będą miękkie. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę miodu. Owsiankę podajemy z karmelizowanym rabarbarem, a całość posypujemy dodatkowo prażonymi migdałami (wystarczy podprażyć je przez chwilę na suchej patelni do czasu aż zaczną nabierać brązowo-złotej barwy). Owsianka z rabarbarem gotowa – smacznego!
wygląda bardzo zachęcająco!
Dziękuję 😉
na prawdę idealne śniadanie! 🙂 Owsianki z rabarbarem jeszcze nie próbowałam (o dziwo!), ale najwyższa pora 😀