Bardzo się cieszę, że przypadł wam do gustu mój rustykalny tort ze szpinakiem i malinami, który mogliście zobaczyć już tutaj. Spisałam więc szybko przepis – jest on właściwie zmodyfikowaną recepturą z tego miejsca. Kolor ciasta naprawdę robi wrażenie (pamiętajcie tylko, by koniecznie odsączyć mrożony szpinak ze zbędnej wody), a maliny moim zdaniem świetnie tu pasują i dodają świeżości. W sezonie letnim polecam dodać maliny na każdą warstwę kremu. Cóż, nie pozostaje mi już nic innego jak życzyć Wam rodzinnych, wesołych i (tradycyjnie już) słodkich świąt! 🙂
Rustykalny tort ze szpinakiem i malinami (leśny mech)
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia – mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę przez kilka minut. Następnie stopniowo wlewamy olej. Dodajemy potem partiami mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem. Na koniec dorzucamy stopniowo szpinak (polecam go zmiksować dodatkowo w blenderze, by nie był zbytnio widoczny w cieście) i miksujemy do połączenia. Rozlewamy do dwóch tortownic o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Gdyby ciasto zbytnio rumieniło się na wierzchu, warto przykryć folią aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wierzch obu ciast obcinamy nożem (mi ciasto urosło z delikatną górką). Tworzymy okruszki, które posłużą do ozdoby. Każde ciasto przecinamy następnie na pół, uzyskując tym samym 4 zielone blaty. Śmietankę i mascarpone (oba składniki schłodzone) umieszczamy w jednej misce. Miksujemy do momentu aż uzyskamy gęsty, jednolity krem. Dodajemy na koniec cukier puder i skórkę z cytryny – miksujemy do połączenia. Pierwszy blat kładziemy na paterze. Delikatnie nasączamy wodą z cytryną, następnie pokrywamy warstwą dżemu malinowego, a potem kremu. Z kolejnymi częściami postępujemy analogicznie z taką tylko różnicą, że na środkowej warstwie kremu układamy jeszcze maliny (bądź jeśli dysponujecie większą ilością malin możecie dać je na każdą warstwę kremu). Na wierzchu ciasta rozsmarowujemy cienką warstwę kremu, wyrównujemy też boki. Wierzch rustykalnego tortu ozdabiamy okruchami ciasta i malinami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gotowe!
Ps. Pamiętajcie o konkursie – dwa piekarniki parowe Electrolux czekają na nowych właścicieli 🙂
Tort wygląda cudownie! 🙂 I na dodatek te maliny …. 🙂
Śliczny ! A czy ze świeżego szpinaku jakoś dałoby się zrobić?
Pozdrawiam świątecznie.
Też wyjdzie 🙂 Trzeba liście szpinaku dokładnie zblendować 🙂
Znam wersję z granatem zamiast malin. Torcik jest obłędny. 🙂
Piękny ten tort ! Wygląda tak świeżo i wiosennie. Ja inspirując się ciastem leśny mech piekłam leśnie muffinki :).
Śliczny tort! Jeśli można wiedzieć, skąd ta piękna, biała patera?
Jasne, TK Maxx 😉
A czy można upiec ciasto w jednej większej tortownicy zamiast w dwóch małych? Np 22 cm. Czy nie wyjdzie mi z blachy?
pozdrawiam
Można upiec – tortownica 22 cm będzie odpowiednia. Trzeba tylko pamiętać, że tort będzie wtedy niższy. Pozdrawiam! 🙂
Witaj Paulino,
zamiast malin chciałabym użyć truskawek i dodać je na każdą warstwę. Czy dżem z malin razem z tym kremem i owocami nie spowoduje że ciasto bedzie za słodkie?
Jeśli akurat mamy bardzo słodkie truskawki, a lubimy w ciastach coś kwaśnego dla kontrastu, to można pomyśleć nad zmianą dżemu np. na dżem z czerwonej porzeczki 🙂
kupiłam z owoców leśnych 🙂 jak na “leśny mech” przystało 🙂 dam znać w sb co wyszło!
Dobry pomysł! 🙂 Czekam na wieści 😉
Ciasto proste w wykonaniu, pyszne i efektowne! krem i blaty z cytrynową nutą zrównoważyły słodycz ciasta. Wyszło na prawdę super! Gościom bardzo smakowało i nie wyczuli szpinaku 😉 robiłam je z truskawkami i wyłożyłam nimi każdą warstwę. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Piękny tort, dziękuję za inspirację.
Piękny torcik i tak smakowicie wygląda że chyba się skuszę i go zrobię. Dziękuję za przepis i natchnienie.
A czy 450g szpianku mrozonego to gramatura przed czy po odsączeniu wody??Będę wdzięczna za podpowiedź bo z chęcią bym zrobiła
Mrożonego 🙂
Witam
Czy to ciasto moze czekac?
Posiadam tylko jedna tortownice .
Czy moge upiec najpierw jeden blat ,A pozniej drugi?
Jedna 18 cm tortownica nie pomiesci calego ciasta ,prawda?
Pozdrawiam
Iwona
Jedna na pewno nie pomieści. Trudno mi powiedzieć, ale myślę, że może zaczekać
Czy podana ilość składnikow jest na jedną tortownicę czy już na 2?