443b1-mus-czekoladowy-z-awokado

Już od dawna miałam ochotę na spróbowanie musu czekoladowego z awokado. Nie byłam jednak przekonana czy aby na pewno będzie mi smakować. Jak się ostatnio okazało, moje obawy były zupełnie niepotrzebne – deser w smaku przypomina pyszny budyń czekoladowy. Nawet moja siostra, która jest niejadkiem (i nie jada awokado), była nim zachwycona. Największą zaletą musu jest to, że można go jeść bez wyrzutów sumienia. Pamiętajcie tylko, by awokado było naprawdę dojrzałe.

Czekoladowy mus z awokado i bananami

Składniki (2 duże porcje):

2 dojrzałe awokado
3 dojrzałe banany (małe)
3 łyżeczki kakao
3 łyżki mleka (kokosowe, krowie lub inne)
1 łyżeczka soku z cytryny

Oraz:

owoce do podania (borówki, maliny, truskawki itp.)

Dojrzałe awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy pokrojone banany oraz kakao, sok z cytryny i mleko. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Przekładamy do misek i podajemy od razu z ulubionymi owocami. Smacznego!

de264-mus-czekoladowy-fit

dca53-wiosna

10 komentarzy

Odpowiedz