Potrójnie czekoladowy sernik na zimno

c1c32-czekoladowy-sernik-na-zimno

 

Wysokie temperatury sprawiają, że ostatnio nie mam zbytniej ochoty na pieczenie. Najchętniej w ten czas leżałabym na plaży i jadła same owoce 🙂 Późnym wieczorem skusiłam się jednak na przygotowanie sernika na zimno, bo musiałam w końcu wykorzystać ser, który leżał od dłuższego czasu w lodówce i czekał na to, aż się nad nim zlituję 🙂 Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt, serową warstwę z białej oraz gorzkiej czekolady, a wierzch ozdobiłam dodatkowo ubitą śmietanką (proponuję dodać do niej odrobinę mascarpone, by zachowała odpowiedni kształt podczas wysokich temperatur) i malinami. Polecam szczególnie miłośnikom czekoladowych pyszności 🙂

Składniki na czekoladowy biszkopt (forma ok. 22 cm):

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka kakao

Składniki na serową masę z kolorze białym:

100 g śmietanki 30 lub 36 proc.
250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
100 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru (lub więcej/mniej wg uznania)

Składniki na serową masę w kolorze brązowym:

100 g śmietanki 30 lub 36 proc.
250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
80 g gorzkiej czekolady
70 g cukru pudru (lub więcej/mniej wg uznania)

Do dekoracji:

ubita śmietanka i maliny

a7e6b-czekoladowy-sernik

Przygotowujemy biszkopt na spód. Białka dokladnie oddzielamy od żółtek, a następnie starannie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie wlewamy po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu ok. 30 sekund. Mąkę tortową i kakao (wcześniej przesiane i połączone) dodajemy do masy, mieszając już delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm i pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 160 stopni (do tzw. “suchego patyczka”). Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Czas na serową masę z białą czekoladą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, a potem partiami dodajemy twaróg sernikowy i cukier puder – miksujemy do połączenia. Wlewamy jeszcze letnią czekoladę – mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Chwilę studzimy i również letnią dodajemy do masy – miksujemy do połączenia. Wylewamy masę na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Gdy biała masa jest już dość sztywna, zajmujemy się przygotowaniem masy serowej z gorzkiej czekolady. Postępujemy analogicznie jak w przypadku warstwy z białą czekoladą, dodając odpowiednią ilość czekolady i cukru pudru. Wlewamy kolejną warstwę do tortownicy, wyrównujemy i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem ozdabiamy ubitą z odrobiną cukru pudru śmietanką i maliny (bądź innymi owocami). Smacznego! 🙂

3d198-sernik-na-zimno-czekoladowy

14 komentarzy

Odpowiedz