cc281-muffiny-jagodowe

 

Sezon na truskawki się kończy, a ja jak zwykle czuję niedosyt. Całe szczęście dostępne są wciąż pyszne jagody. Muffiny z ich wykorzystaniem upiekłam na podstawie ostatnio mojego ulubionego bazowego ciasta. Mięciutkie, posypane cukrem pudrem i pełne owoców, czyli takie, jakie lubię najbardziej. Polecam 🙂

Składniki (na ok. 12 muffinek):

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
125 g roztopionego masła
skórka starta z jednej cytryny
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka jagód

 

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sól i cukier – mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre – masło, jajka, mleko i skórkę cytrynową. Zawartości obu misek łączymy, a następnie dodajemy jagody (można odrobinę zostawić do posypania na wierzchu) – mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy ciasto do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny. Posypujemy z wierzchu kilkoma jagodami. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Smacznego! 🙂

75d68-jagodowe-muffiny-4

7 komentarzy

Odpowiedz