ee974-tort-czekoladowy-z-owocami-lata

 

To czekoladowe ciasto przygotowałam specjalnie z okazji Dnia Taty. Zniknęło w jeden dzień i wszystkim bardzo smakowało. Ciasto jest na tyle wysokie, że spokojnie można też przeciąć go na blaty i wyłożyć w środku kremem, tworząc klasyczny tort. Ja tym razem krem dałam tylko na górę i całość ozdobiłam dużą ilością owoców. Mam to szczęście, że w ogródku mamy znalazłam nawet pyszne poziomki 🙂

1ab99-ciasto-czekoladowe

Składniki (tortownica ok. 22 cm):

200 g masła
4 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
150 g czekolady deserowej
(lub gorzkiej jeśli wolicie, ale wtedy trzeba dodać nieco więcej cukru)
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na krem:

250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30 lub 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
zierenka z 1 laski wanilii bądź 1 łyżeczka ekstaktu z wanilii

Oraz:

owoce lata (u mnie truskawki, czereśnie, poziomki i jagody)

65703-czekoladowe-ciasto-z-owocami-1

Masło, mleko i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu roztopienia czekolady i masła. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier i sodę – mieszamy. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy następnie suche składniki i całość mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach (aż patyczek będzie suchy).

9bfcf-czekoladowe

Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy łyżkę cukru pudru i zierenka wanilii lub ekstrakt – miksujemy do połączenia. Wyrównujemy ciasto nożem, jeśli urosło z górką. Na wierzch kładziemy krem (pod krem można jeszcze opcjonalnie nałożyć odrobinę konfitury). Przed podaniem ozdabiamy całość owocami. Smacznego! 🙂

fdfbf-ciasto-czekoladowe-z-kremem

24 komentarze

Odpowiedz