Gdy tylko miałam już włożyć misę do zamrażarki, by schłodziła się przed robieniem domowych lodów, diametralnie zmieniła się pogoda. Jest na tyle zimno i nieprzyjemnie, że dzisiaj wolę od lodów sięgnąć po kawałek jogurtowego ciasta z rabarbarem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera 🙂 Pamiętajcie tylko o tym, by użyć składników w temperaturze pokojowej.
Składniki
(blaszka o wymiarach ok. 28 cm x 18 cm – może być też trochę większa):
4 jajka
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
150 ml oleju
2 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rabarbaru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, jogurt i olej umieszczamy w jednej misce i mieszamy rózgą kuchenną. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia – mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie łyżką. Przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki rabarbar (można opruszyć go wcześniej delikatnie mąką). Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
Cudownie puchate 🙂
pyszności:)
Ciasta jogurtowe są przepyszne i mnie smakują z każdymi owocami, z rabarbarem musi być świetne; )
Wyszło pięknie 🙂 takie proste ciasta są najlepsze 🙂
Pozdrawiam 🙂
na lody jeszcze przyjdzie czas, tymczasem można zachwycać się ciachem 🙂
Robisz cudowne słodkości, a do tego masz niesamowity gust i oko fotografa! 😉
Bardzo, bardzo mi milo! 🙂
Wygląda cudownie! ; )
Magiczne zdjęcia!
Uwielbiam 🙂 już wkrótce mają przyjść upały, będziemy robić lody ! 🙂
Idealne ciasto, bo po sezonie rabarbaru można dorzucić do niego inne owoce 🙂 pycha!
buuu z zewnątrz cudo ale w środku zakalec why oh whyyyyy???????
Może zostało dodane zbyt dużo rabarbaru?
Mąki 2 i pół szklanki ? 🙂
Tak 🙂
Można spróbować, pozdrawiam!