Jogurtowe ciasto z rabarbarem

b3a8e-jogurtowe-ciasto-z-rabarbare

 

Gdy tylko miałam już włożyć misę do zamrażarki, by schłodziła się przed robieniem domowych lodów, diametralnie zmieniła się pogoda. Jest na tyle zimno i nieprzyjemnie, że dzisiaj wolę od lodów sięgnąć po kawałek jogurtowego ciasta z rabarbarem. Do jego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera 🙂 Pamiętajcie tylko o tym, by użyć składników w temperaturze pokojowej.

Składniki
(blaszka o wymiarach ok. 28 cm x 18 cm – może być też trochę większa):

4 jajka
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
150 ml oleju
2 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rabarbaru

40223-ciasto-jogurtowe-z-rabarbarem-1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, jogurt i olej umieszczamy w jednej misce i mieszamy rózgą kuchenną. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia – mieszamy. Zawartości obu misek łączymy następnie łyżką. Przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki rabarbar (można opruszyć go wcześniej delikatnie mąką). Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂

6c927-z-rabarbarem-ciasto

15 komentarzy

Odpowiedz