Czasami nadchodzi taki dzień, gdy ma się ochotę na klasyczne, najprostsze wypieki. Do tego typu słodkości bez wątpienia należy marmurkowa babka kakaowo-waniliowa. Doskonale znana i lubiana. Najlepiej smakuje z ulubionym jogurtem, koktajlem czy mlekiem. Tulipany na zdjęciach przypominają o jutrzejszym Dniu Kobiet 🙂 Kwiaty, koktajl i kawałek puszystej babki na słodkie śniadanie do łóżka? Czemu nie 🙂
Składniki (keksówka ok. 23×13 cm)*:
270 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
150 ml mleka
50 g kakao
75 ml wrzącej wody
Oraz:
100 g gorzkiej czekolady (lub innej wg uznania)
2 łyżki masła
*składniki powinny być w temp. pokojowej
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli – wymieszać. Masło dokładnie utrzeć z cukrem aż powstanie jasna masa. Wbić po kolei jajka, miksując do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii, a potem stopniowo mieszankę mąki na przemian z mlekiem, ciągle miksując. Podzielić ciasto na dwie w miarę równe części (jasnej masy może być nieco więcej). Kakao zmiksować z wrzącą wodą i dodać do jednej z części – zmiksować do połączenia.
Do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć najpierw część jasną, a potem na górę ciemną. Można przejechać przez ciasto kilka razy wykałaczką, by powstał marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45-55 minut (należy sprawdzić patyczkiem – jeśli jest suchy, można wyciągnąć, jeśli nie – trzeba doliczyć kilka minut). Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę łamiemy w kostki, dodajemy masło i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Smacznego! 🙂
Uwielbiam to ciacho, oj uwielbiam! Właśnie od podobnego do tego, niepozornego przepisu, zaczęłam szaleć przy piekarniku 🙂
Ciacho na pewno wypróbuję, bo przymierzam się od jakiegoś czasu! 🙂 tylko nie kumam tego sznurka na zdjęciach ;p
mniam 🙂
No właśnie, przepis niepozorny, ale ciacho pycha i szybko się robi 🙂
Często stosuję ozdobne wstążki i sznurki w celu wypełnienia kadru
wow, powalające zdjęcia. znakomite ciasto.
dziś to bym chętnie poprosiła o takie śniadanie do łóżka 🙂
uwielbiam! śliczna:)
Co za cudowny powiew wiosny! Pięknie 🙂
Upiekłam i muszę przyznać, że równie wyśmienicie smakuje, jak wygląda! Była po porostu pyszna, na pewno zrobię ją jeszcze raz. Czuć było wanilię, a razem z czekoladą to najlepsze połączenie 😉
Babka wychodzi bardzo wytrawna, mało słodka i bardzo ciężkostrawna. Część kakaowa jest jak brownie i po trzech kawałkach brzuch woła o litość. Ciasto z kategorii interesujących ale więcej go nie upiekę. Przy okazji piękna i oryginalna nazwa strony.
Ciasto jest fantastyczne! Dziś piekłam 2 baby, jedną dla teścia z okazji imienin, i natychmiast drugą dla nas do kawy:D Polecam, polecam, polecam:) Jeden z najlepszych przepisów na babkę^~