Klasyczna babka marmurkowa (kakaowo-waniliowa)

0e860-babka-marmurkowa-wielkanoc

 

Czasami nadchodzi taki dzień, gdy ma się ochotę na klasyczne, najprostsze wypieki. Do tego typu słodkości bez wątpienia należy marmurkowa babka kakaowo-waniliowa. Doskonale znana i lubiana. Najlepiej smakuje z ulubionym jogurtem, koktajlem czy mlekiem. Tulipany na zdjęciach przypominają o jutrzejszym Dniu Kobiet 🙂 Kwiaty, koktajl i kawałek puszystej babki na słodkie śniadanie do łóżka? Czemu nie 🙂

31682-marmurkowa-babka

Składniki (keksówka ok. 23×13 cm)*:

270 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g masła
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 duże jajka
150 ml mleka
50 g kakao
75 ml wrzącej wody

Oraz:

100 g gorzkiej czekolady (lub innej wg uznania)
2 łyżki masła

*składniki powinny być w temp. pokojowej

 

9c265-babka-marmurkowa1

 

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli – wymieszać. Masło dokładnie utrzeć z cukrem aż powstanie jasna masa. Wbić po kolei jajka, miksując do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii, a potem stopniowo mieszankę mąki na przemian z mlekiem, ciągle miksując. Podzielić ciasto na dwie w miarę równe części (jasnej masy może być nieco więcej). Kakao zmiksować z wrzącą wodą i dodać do jednej z części – zmiksować do połączenia.

Do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć najpierw część jasną, a potem na górę ciemną. Można przejechać przez ciasto kilka razy wykałaczką, by powstał marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45-55 minut (należy sprawdzić patyczkiem – jeśli jest suchy, można wyciągnąć, jeśli nie – trzeba doliczyć kilka minut). Odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę łamiemy w kostki, dodajemy masło i roztapiamy całość nad kąpielą wodną. Polewamy ciasto. Smacznego! 🙂

19b87-marmurkowa-babka-2

12 komentarzy

Odpowiedz