Kokosowe mini serniczki z bitą śmietaną

ffe4c-mini-serniczki-22

 

Jakiś czas temu piekłam moje ulubione sernikobronies (po przepis zapraszam tutaj). Zostało mi trochę twarogu i zaczęłam się zastanawiać nad tym, co mogłabym upiec 🙂 W lodówce znalazłam likier kokosowy i od razu wpadłam na pomysł, by przygotować kokosowe mini serniczki. Kilka chwil w piekarniku, odrobina ubitej śmietanki, wiórki kokosowe i słodkie co nieco gotowe! 🙂

 

Składniki na spód (na ok. 14 sztuk):

100 g herbatników
50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

500 g twarogu sernikowego
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
4 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu)

Oraz:

300 g śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu)
wiórki kokosowe (do posypania)

9f9cc-czekolada-utkane-kokosowe-serniczki

Herbatniki kruszymy w melakserze. Dodajemy roztopione masło i całość łączymy łyżką. W formie na muffiny rozkładamy papilotki. Na dno papilotek wykładamy masę z herbatników, dociskając łyżką. Do miski wkładamy ser twarogowy, dodajemy mąkę i ucieramy mikserem. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie jajka, miksując do połączenia. Na koniec dodajemy likier kokosowy i wiórki – miksujemy krótko. Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Całość wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu, wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i likier kokosowy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy mini serniczki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego! 🙂

8def9-serniczki-mini-kokosowe-czekolada-utkane-2

23 komentarze

Odpowiedz