Moim zdaniem to jedne z ładniejszych babeczek, które udało mi się zrobić 😉 Idealne papilotki bez choćby odrobiny tłuszczu, śliczne koktajlowe wisienki i apetyczna bita śmietana – to musiało się udać! 🙂 Ciasto babeczek zabarwione jest od kolorowej posypki, którą dodajemy do masy. Myślę, że te babeczki mogą sprawdzić się na przyjęciach dla dzieci, szczególnie jeśli byłaby okazja, by je przygotować wspólnie z maluchami  🙂

Składniki na 12 babeczek:

1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g masła
2 jajka
1/3 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki kolorowych posypek
Oraz:
300 g śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
12 wisienek koktajlowych
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Dodajemy na przemian mąkę z mlekiem do momentu wykorzystania składników, a na koniec esencję waniliową. Dorzucamy kolorową posypkę i mieszamy całość już łyżką. Masę przelawamy do papilotek, wyłożonych w formie na muffiny, i pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Po ostudzeniu ścinamy delikatnie nożem wyrośnięte górki, by ułatwić sobie nakładanie kremu.
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy nasze babeczki. Na szczycie umieszczamy wiśnie koktajlowe. Smacznego! 😉

 

19 komentarzy

Odpowiedz