Krem czekoladowo-orzechowy jak Nutella

Dawno nie było u mnie propozycji na pyszne, słodkie śniadanie. Ostatnio przygotowałam smaczny krem czekoladowo-orzechowy do pieczywa. Niby zwykłe smarowidło, ale jego zrobienie sprawiło mi niesamowitą frajdę 🙂 Polecam szczególnie fanom Nutelli i oczywiście czekolady 🙂

 

Składniki:
100 g mlecznej czekolady
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
1 szklanka mleka

200 g orzechów laskowych

Orzechy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 12 minut*. Następnie przekładamy gorące orzechy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy, pozbywając się w ten sposób skórki. Wkładamy oczyszczone orzechy do melaksera i miksujemy  do momentu aż masa zrobi się płynna i gładka. Mleczną i gorzką czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w garnuszku – podgrzewamy całość na małym ogniu do roztopienia czekolady i masła. Wlewamy do orzechów i całość miksujemy przez chwilę do połączenia. Przelewamy krem do słoiczków i wkładamy do lodówki, by nabrał odpowiedniej konsystencji (najlepiej na całą noc). Podajemy z ulubionym pieczywem, a przechowujemy w lodówce. Smacznego! 🙂

* można orzechy także podprażyć na suchej patelni przez kilka minut

 

20 komentarzy

Odpowiedz