Dzisiejszy przepis to pomysł na kreatywne wykorzystanie kruchych, korzennych ciasteczek, których upiekliśmy np. zbyt dużo i nie mamy już siły ich chrupać do herbaty 🙂 Idealnie nadaja się do stworzenia spodu na świąteczną, korzenną tartę. Do tego krem z ziarenkami wanilii i prażone migdały – prosto i niezwykle smacznie 🙂 Polecam! 🙂
Składniki na spód:
250 g kruchych, korzennych ciasteczek
50 g roztopionego masła
Składniki na krem:
125 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 proc.
1 laska wanilii
1 łyżka cukru pudru
Oraz:
30 g płatków migdałów
cukrowe gwiazdki
Ciasteczka umieszczamy w melakserze i kruszymy. Przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie ciasteczkową masę wysypujemy na formę do tarty i dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu i migdałów.
Migdały prażymy na suchej patelni do momentu aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce – misujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy zierenka wanilii i łyżkę cukru pudru – miksujemy do połączenia. Wyciągamy spód z lodówki i wykładamy krem. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów i cukrowymi gwiazdkami. Smacznego! 🙂
piękna 🙂
Wygląda cudnie:)
wygląda rewelacyjnie:)
Jestem oczarowana! Wygląda i na pewno smakuje równie pysznie 🙂
Prezentuje się pięknie 🙂 Ten krem mascarpone to istna rozkosz dla podniebienia!
Ale śliczna ! Wygląda na taką kremową :))
Obłędna! I na pewno jest pyszna 🙂
Choc u mnie pierniczkow nigdy za wiele, zawsze szybko znikaja, to moze upieke ich wiece, abym mogla zrobic taka tartę 🙂 Sam opis przyprawil mnie o slinotok, nie wspominając już o zdjęciach 🙂
Zapisuję przepis – muszę zrobić taką tartę!
Paulinko, a skąd wzięłaś te cukrowe gwiazdki, gdzie można takie kupić?
Pozdrawiam Cię serdecznie, nieustannie tu zaglądam i dzięki Tobie bardzo poszerzyłam swój słodki, cukierniczy repertuar – bo wszystkie Twoje przepisy są WYKONALNE!!!!:)))) i się UDAJĄ!!!:)))
Bardzo Ci dziękuję, że stworzyłaś tego bloga – wszystko tu pięknie współgra – jest czytelne, dopięte na ostatni guzik! A te zdjęcia! Widać, że jesteś profesjonalistką nie tylko w kuchni:)
Anita2621
Nie wiem czy zasługuję na tyle wspaniałych słów! 🙂 Dziękuję bardzo, bardzo mocno 🙂 A gwiazdki kupiłam na Allegro 🙂 Pozdrawiam ciepło! 🙂
50 g masła to chyba nieco za mało, żeby ciasto się skleiło, a nie rozsypywało po całej formie. Niestety jestem w plecy prawie dwadzieścia złotych w związku z tym przepisem, bo krem przykleił się do ciasta, wszystko się rozlatuje i niestety żaden smak nie jest w stanie uratować tego wizualnego koszmaru beznadziejnej konsystencji.