Świąteczna korzenna tarta z prażonymi migdałami

Dzisiejszy przepis to pomysł na kreatywne wykorzystanie kruchych, korzennych ciasteczek, których upiekliśmy np. zbyt dużo i nie mamy już siły ich chrupać do herbaty 🙂 Idealnie nadaja się do stworzenia spodu na świąteczną, korzenną tartę. Do tego krem z ziarenkami wanilii i prażone migdały – prosto i niezwykle smacznie 🙂 Polecam! 🙂

 

 

Składniki na spód:
250 g kruchych, korzennych ciasteczek
50 g roztopionego masła
Składniki na krem:
125 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 proc.
1 laska wanilii
1 łyżka cukru pudru
Oraz:
30 g płatków migdałów
cukrowe gwiazdki
Ciasteczka umieszczamy w melakserze i kruszymy. Przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie ciasteczkową masę wysypujemy na formę do tarty i dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu i migdałów.
Migdały prażymy na suchej patelni do momentu aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce – misujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy zierenka wanilii i łyżkę cukru pudru – miksujemy do połączenia. Wyciągamy spód z lodówki i wykładamy krem. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów i cukrowymi gwiazdkami. Smacznego! 🙂

12 komentarzy

Odpowiedz