Placuszki z jabłkami i cynamonem

Placuszki najczęściej robione “na oko”, jednak za każdym razem tak samo pyszne 🙂 Nadają się zarówno na śniadanie, lżejszy obiad, a nawet kolację. Te z jabłkami należą do jednych z moich faworytów (tuż obok tych z malinami – już tęsknię za owocami lata!). A jakie są Wasze ulubione? 🙂

 

Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki oleju
2 jajka
400 ml mleka

2 jabłka

Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i cynamon. Mieszamy. W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko i olej. Mieszamy rózgą kuchenną. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki (bądź większe, jeśli takie lubimy). Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche i łączymy rózgą kuchenną. Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy placuszki z dwóch stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) – na drugą stronę przewracamy w momencie, gdy boki będą już ścięte, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki. Należy przewracać placuszki wkładając łopatkę pod spód energicznie – wtedy na pewno nie będziecie mieć jakichkolwiek problemów przy odwracaniu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem bądź podajemy z innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego! 🙂

 

17 komentarzy

Odpowiedz