Szarlotka, którą wykonuje się w 15 minut, z czego 10 zajmuje obranie jabłek? To możliwe 🙂 Znana i bardzo lubiana szarlotka sypana to idealne rozwiązanie dla leniuchów, którzy są miłośnikami ciast z jabłkami. Bez jajek, bez zagniatania, bez bałaganu w kuchni, za to z dużą ilością aromatycznych jabłek z cynamonem 🙂 Czyż nie brzmi idealnie? 🙂 Bardzo polecam! 🙂
Składniki (na formę 20-22 cm):
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5-2 kg jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy kaszę mannę oraz cukier i całość mieszamy. Jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem (dno i boki). Wysypujemy 1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie 1/2 startych jabłek. Późnie ponownie – 1/3 suchych składników, pozostałe jabłka, a na sam koniec ostatnia część suchej mieszanki. Na górę ciasta ścieramy równomiernie na tarce mocno schłodzone masło bądź kroimy je w cienkie plasterki i układamy (masło i sok z jabłek połączy sypkie składniki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez ok. 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 🙂
Wygląda prze-pię-knie. 🙂 Wyobrażam sobie ten maślano-jabłkowy smak i jestem w niebie.
Mmmm… jaka ona musi być dobra.. 🙂
cudowna szarlotka, a jaka prosta w wykonaniu 🙂
no i super, wykorzystam na pewno 🙂
Ładnie wyszła 🙂 Robiłam ją już kilkakrotnie 🙂 Szybka i całkiem smaczna 🙂
Wow, faktycznie to jest maksymalnie szybkie ciasto:)
Ale mi apetytu narobiłaś 🙂
To będzie moja przyszła szarlotka! Na bank! Sypanej jeszcze nie robiłam, a wygląda rewelacyjnie 🙂
Dziękuję! 🙂 Faktycznie, można poczuć się niebiańsko w czasie jej kosztowania ;))
Dobra to zbyt mało powiedziane! 🙂
Dokładnie, a jaka radość jak z tych banalnych czynności wychodzi taka pyszność 🙂
Spróbuj koniecznie! 🙂 Zero wysiłku, a ciacho pierwsza klasa 🙂
Muszę ją w końcu zrobić, bo szarlotki uwielbiam, ale nie mam talentu do kruchego ciasta… Myślę, że ten przepis jest rozwiązaniem mojego problemu 🙂
Wielkie rzeczy małym kosztem – cudny przepis dla zabieganych 🙂 Wygląda wspaniale. Pozdrawiam 🙂
Ciekawi mnie czy można zamiast jabłek położyć przesmażony rabarbar?
Hm, nigdy nie próbowałam 🙂 Ale myślę, że można zaryzykować 😉
Zrobiłam i do siebie wrzuciłam 🙂 Jest przepyszna! Idealna!
Super przepis zrobiłam wczoraj a dziś już nie ma po szarlotce ani śladu!
Dzięki za pomysł!
Pozdrawiam 🙂
Czy można kaszę zastąpic drugą szklanką mąki?
Niestety nie można
Tak pysznego i błyskawicznie szybkiego ciasta dawno nie robiłam. Dzięki za przepis! Niech żyją jabłka 😀
A szklanką mąki ziemniaczanej?
Kaszy nie można zastąpić żadną mąką.
jaki matka noworodka i poltorarocznej corci,nie mam duzo czasu wiec ciasto wydawalo sie dla mnie idealne. zrobilam je wczoraj,ale okazuje sie ze czasu nie zaoszczedze,za chwile pieke kolejne-po wczorajszym zistaly okruchy. pycha
Ja miejsc 1.9m córkę i noworodka miałam czas na obiadki … Baaa ! Pierogi lepilam , torty pieklam 🙂 wystarczy organizacja samej siebie 🙂 pozdrawia m
Czy zamiast masła można dodać margaryne? Córka ma skaze białkową więc masło odpada…
Tak, w takim wypadku oczywiście można. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Mam tooonę jabłek w domu 😮 myślisz, że można zastąpić masło zimnym olejem kokosowym?
Myślę, że powinno się udać 🙂
Działałam z olejem kokosowym już kilka razy i wyszło obłędnie
Dziękuję za ten przepis! Moje dzieciaki moją alergię na jajka a zachciało nam się szarlotki! 🙂
Mam nadzieję, że będzie smakować! 🙂
Zrobiłam wczoraj i wyszło przepyszne!!
Ale bzdety piszesz. wszystko zależy od dzieci. zawsze coś jest kosztem czegoś
Czy ta kasza ma być ugotowana?
Nie
A można mus jabłkowy zamiast tartych ?
Nie próbowałam, ale powinno też się udać 😉
Witam, nigdy nie piszę komentarzy, ale tu muszę, ponieważ ciasto wyszło przeeeeeepyszne! mało pracy a efekt wspaniały!
Ja dałam kilka startych jabłek i słoik musu domowej roboty, gdyż nie miałam wystraczającej ilości świeżych owoców i wyszło bardzo dobre.
Dziękuję za przepis, na pewno zagości w moim domu na stałe
Robiłam już kilka razy i wychodzi smaczna. Ja zamiast masła prawdziwego dodaje masło roślinne (alergia na białko mleka). Pychotka.
A ja niestety zadowolona nie jestem.. Masło przecieklo mi przez formę – cały piekarnik zalany 🙁 a forma jest nowa, ale juz używana. Poza tym masło pozostało na górze – taka spieniona forma rozpuszczonego masła. Robilam wszystko wg przepisu…
A jablka lepsze sosoczyste, czy lepiej z mniejszą ilością soku?
Lepsze soczyste
Czy można czymś zastąpić kaszę manną?
Niestety nie
Czy masło można zastąpić margaryną?
Nie polecam zastępować
Ja zrobiłam i muszę przyznać dobra ale składniki na dnie się nie związały a robiłam zgodnie z przepisem. Czy można jakoś je połączyć po upieczeniu?
Czy można użyć margaryny zamiast masła?
Niestety nie polecam zamieniać